Министар Минић у посјети фарми музних грла у соколачком селу Озерковићи – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
517

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић данас је посјетио породично газдинство Миломира Зорановића у селу Озерковићи код Сокоца и том приликом истакао да како Влада Републике Српске тако и ресорно министарство мора водити рачуна о људима који живе у руралним крајевима и баве се пољопривредном производњом као што је ова породица, јер овим крајевима, мало значи много за нормалан живот.

  • Осјетио сам потребу обићи једног оваквог домаћина, учесника рата, одликованог борца, који је задржао породично домаћинство и лично ћу се потрудити од стране себе и министарства да управо оваква породична газдинства и људи нађу могућност да опстану и својим радом створе средства за нормалан живот. Ми као Влада најбоље информације добијамо на терену, данас смо са овим домаћином разговарали о приступном путу, и свему што је нужно за инфраструктуру, како би се обезбиједила квалитетна производња. Министарство у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села ће морати направити диференцијацију између пољопривредника који раде у суровијим условима и оних који раде у равничарским предјелима, гдје су много бољи услови производње– навео је ресорни министар.
Фото: В. Реновица

Минић је најавио и састанак са инвеститорима у вези изградње објеката за прераду млијека, што би требало бити завршено у наредне двије године, а пољопривредницима ће се обезбиједити најмање двије опције за дистрибуцију млијека. Ове ће године у говедарству за набавку музних грла бити издвојено више од два милиона КМ, те ће Министарство у сарадњи са ветеринарско-сточарским центром кренути у пројекат банке гена који ће омогућити боља сјемена за музна грла .

  • Цијена је одређена тржиштем и њих одређују мљекаре. Ми смо тога свјесни и један од разлога зашто смо размишљали да идемо на подршку по грлу је тај да премирамо производњу. Овде је производња млијека доста скупља него у Посавини и Семберији, морамо да водимо рачуна о људима у оваквим крајевима. Ово је једна реална животна прича која ће помоћи да се још боље конципира правилник и да ова средства из буџета усмјеримо како би се  прородична газдинства осјетила уважена и задовољна- поручио је Минић.

Миломир Зорановић, ратни војни инвалид, носилац ордена Милоша Обилића, отац троје дјеце, рекао је новинарима да је један од основих проблема са којима се сусреће ова породица: путна инфраструктура те недостатак обрадивих површина.

  • На овој локацији немамо довољно обрадиве површине, тек на шест километара одавде је Гласиначко поље гдје је земља солидног квалитета, али је дата под концесију, тако да смо ми који гравитирамо према том подручју остали без земље и принуђени смо да обрађујемо доста лошију земљу која је каменита и која се не може обрађивати машинама. Морам да похвалим значајну подршку Министарства у виду премија, у новом Правилнику нам је обећан подстицај и по музном грлу, а од велике користи пољопривредницима у овом крају била би нова механизација– рекао је Зорановић.
Фото: В. Реновица

Сокочанин чији је син Никола власник фарме музних грла, је нагласио да тренутно има око 20 музних грла, да у зимском периоду мљекари преда између 4.000 и 5.0000 литара млијека, а у љетном између 8.000 и 9.000 литара, те додаје да би тржишна цијена требала бити виша.

У посјети фарми музних грла у соколачком селу Озерковићи били су и народни посланик Страхиња Башевић и директор Ветеринарске станице на Сокоцу Мирко Станишић те Саша Каповић, предсједник Удружење произвођача млијека и млијечних прерађевина „Благо Романије“.

 

Извор:Инфо центар Соколац – Info centar Sokolac