КУД „Романијска луча“ синоћ обиљежило крсну славу Светог Симеона Мироточивог – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
491

Ломљењем славског колача Културно-умјетничко друштво „Романијска луча“ синоћ је обиљежило своју крсну славу Светог Симеона Мироточивог.

Јереј Милан Ђукић у бесједи је казао да је Свети Симеон сабрао и окупио ове младе људе који игром и пјесмом чувају нашу традицију.

  • Свети Симеон Мироточиви је заштитник ове братије која игром и пјесмом чува традицију коју су почели наши прађедови, они људи који су уткали златну нит, а ви сте је до дана данашњег наставили, и даће Бог да још дуго славите, играте и увесељавате наша срца и чувате традицију, рекао је Ђукић.

Предсједник друштва Никола Јанковић истакао је да крсна слава окупља и подсјећа на вриједности заједништва и међусобне слоге.

  • Протекле двије године нам нису ишле на руку, пандемија је негативно утицала на рад друштва, било је тешко радити и одржати чланство без наступа и путовања, поред тога дошло је и до велике смјене генерација која је знатно ослабила наш извођачки ансамбл. Срећом ту су млађи узрасти, припремни и дјечији ансамбл који вриједно раде и припремају се за наступе. Наше друштво је у досадашњем раду обишло шест европских земаља промовишући српске обичаје и културу, игру и пјесму, и надамо се да ћемо тако наставити и убудуће, казао је Јанковић.

Милица Боровчанин члан је овог друштва већ осам година.

  • Задовољство ми је што сам дио заједнице која нам је допуштала и допушта да заједно са њом растемо, да његујемо духовне, моралне и традиционалне вриједности, јер Романијска Луча је у свом вишедеценијском постојању изњедрила прије свега велике људе, а тек онда играче и музичаре. Прослављајући крсну славу обнаваљмо дух заједништва који нас држи на окупу, и надам се да ће још дуго потрајати за будуће генерације, за покољења свих оних малих људи који тек треба да постану велики, а уз фолклор ће то свакако успјети, закључила је Боровчанинова.

КУД „Романијска луча“ броји око 100 чланова узраста од 5 до 25 година, 1998. године је обновио рад и од тада представља Соколац у најљепшем свјетлу, чувајући од заборава традиционалну игру и пјесму.

 

Инфо центар Соколац – Info centar Sokolac