Са дипломама Факултета физичке културе обављају високе дужности – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
911

Зашто се често може чути како одређени политичари, директори јавних предузећа, друга именована лица у државним институцијама (помоћници, савјетници, државни службници, војни и полицијиски официри) имају завршен Факултет физичког васпитања и спорта, па као такви раде на мјестима са којима њихова струка нема додирних тачака?!

Personal Trainer in gym

У Западној Европи, дипломе за физички одгој и спорт се најчешће сматрају добиају кроз курсирање за одређену специјалност у спорту. Лицнцирање тренера или одређивање специјалности лица.

Код нас је стање другачије. Од спорта је направљена наука, која улази у ранг, односно степен образовања као и сваки други факултет. Ако би завршили Факултет физичког васпитања и спорта, ви би аутоматски добили диплому професора физичког васпитања и спорта ( Висока стручна спрема, друштвене науке).

Ако би завршили право, филозофију, математику или економију, ви би такође били са истим степеном образовања као са ФФК.

Професор Самарџић, са београдског Универзитета то види овако: “ Овај факултет је полако ушао на врата истог ранга као све остале високе школе. Оно што сигурно сви примећујемо јесте да се конкурси за посао у јавним предузећима често „подвале“ као потреба радником који има завршен друштвени смер. Ту настаје ова да кажемо неправда, која је законом регулисана. Јави се лице са завршеним Факултетом физичке културе и правник. Обојица имају високу стручну спрему. Шта је проблем ту? Проблем је што је свима јасан ниво знања и учења сеченог на ФФК и разлике да би завршили рецимо правни факултет“.

Рјешење проблема професор Самарџић види кроз уређење закона о образовању. Он додаје: „Уз поштовање сваке струке, сутра и фризерски курс могу довести до ранга факултета и изједначити га рецимо са психологијом, што је апсурд. ФФК културе тажи од вас да знате колут напред, колут назад, али вас не учи да стечено знање унапредите кроз свој будући рад на нивоу корист по друштвену заједницу и тога смо сви свесни“.

У Републици Српској исто стање, свједоци смо тога да рецимо у полицији и поред Факултета безбједности у Бања Луци који је улазна карта за инспекторску дужност, исти ранг можете достићи ако имате заршен и Факултет физичке културе.

Да ли ће нека реформа образовања препознати проблем или је исти свјесно остављен као такав, да лошији ученици могу да се изјеначе са бољим ( а све у складу са законом) остаје да видимо.