Николини из Пала рекли да не може имати дјеце, а сада има четверо – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
2012

Упркос чињеници да је дијагностификован Системски еритемски лупус и да су готово никакве шансе да остане у другом стању, Николина Данојлић из Пала родила је четворо дјеце и то дупле близанце, двије дјевојчице и два дјечака.

 

Николини Данојлић из Пала прије више од десет година откривен је Системски еритемски лупус. Ријеч је о системском обољењу које ствара антитјела у организму и умјесто да се организам бори у одбрани против болести, он ради супротно и напада органе. Болест је неизлијечива и може захватити кожу, бубреге, зглобове, плућа и серозне мембране. Први симптоми ове болести код Николине јавили су се потпуно неочекивано и то када је била на врхунцу каријере.

„Тренирала сам одбојку у Црвеној Звезди у Београду. Са 16 година година откривена ми је Тромбоцитопенија, болест код које број тромбоцита варира. Имала сам хематоме по читавом тијелу, са том крвном сликом моји родитељи су ме вратили кући”, наводи Николина. Током читаве средње школе Николини су рађени тестови, а тек на првој години факултета откривен јој је лупус.

“То обољење је код мене изражено тако што сам имала воду у плућима, захваћено је било и срце, обилна крварења гдје сам имала менструалне циклусе свако петнаест дана, стално ми се спавало и осјећала сам замор”, појашњава Николина.

Упркос прогнозама љекара да неће моћи имате потомство, Николина је успјела да се оствари као мајка. Иза себе има дупле близанце Давида, Констатина, те Хелену и Нађу који су зачети природним путем. Иако су обадвије трудноће вођене као високоризичне, Николина каже да је трудноћа прошла у најбољем реду.

“Жена са лупусом може да има ђецу, само када је лупус у фази ремисије, када је лупус активан онда он убија плод, појашњава Николина из свог личног искуства на основу онога што је чула од љекара и каже да јој је у трудноћи осим гинеколога био потребан кардиолог, пулмолог, хематолог и реуматолог.

За разлику од мама које се жале да им је мајчинство напорно, Николина каже да јој је сваки дан поклон и дар од Бога.

Бити мајка дуплим близанцима Николина каже да је турбулентно, али се уз велику љубав и супругову подршку све стигне.

Иако је лупус реалативно непозната болест, у посљедњем периоду све је више оних који болују од овог обољења. Како би помогла особама које су у истој ситуацији као она, ова храбра мајка почела је своја искуства да дијели на друштвеним мрежама односно Инстаграму и Јутјубу. Поручује да је у животу најбитиније бити позитиван те на прави начин искористити све оно што живот носи са собом.

Ова млада мајка апсолвент је на Филозофском факултету у Палама на Катедри за српски језик и књижевност, а тренутно је, као и њен супруг, без сталног запослења. Иако би ова прича требало да буде позитиван примјер у мору вијести о негативном природном прираштају, поставља се питање колико надлежне институције препознају њихову важност.

 

/Централ.невс/