На данашњи дан умро највећи научник кога је свијет видио – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
725

На данашњи дан 1943. године умро је српски научник и проналазач Никола Тесла, један од највећих умова у историји. Његовим изумима у много чему постављен је правац научно-техничког развоја у 20. вијеку, а савремени свијет изгледао би сасвим другачије да није било његових изума и визија.

Пронашао је обртно магнетно поље, индукциони мотор, генератор и трансформатор, феномен електромагнетне резонанце и патентирао је низ изума на којима се заснива савремена електроника и електротехника уопште. Без његових изума савремена цивилизација имала би потпуно друкчији изглед.

Пионир је и радио технике, бежичне телеграфије, радара. Патентирао је око 700 проналазака. Након што је прекинуо студије у Грацу, извјесно вријеме провео у Будимпешти и Паризу, затим одлази у САД, гђе ће живјети до краја живота.

Једини је Србин по коме је названа једна међународна јединица мјере, јединица мјере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља — тесла.

Према породичном предању, на пола пута до рођења, муња је сјевнула, а бабица је ту муњу окарактерисала као лош знак. За Теслу је рекла да ће бити “дијете таме”, док је његова мајка на то оштро одговорила: “Не. Он ће бити дијете свјетлости.”

Ваља поменути то да је чак 91 члан Теслине породице убијен у НДХ, а њих 14 је свирепо страдало у злогласном Јасеновцу.

Тесла је умро од срчане тромбозе у 87. години, 7. јануара 1943. у соби 3327 хотела Њујоркер на 33. спрату.
Сахрана је обављена о трошку српских исељеника, а жеља Теслина је била да буде сахрањен уз чувену српску пјесму “Тамо далеко”.

Тим поводом, тј. поводом смрти Николе Тесле, градоначелник Њујорка је рекао:

“Никола Тесла је умро. Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живјели. Оно што је створио велико је и, како вријеме пролази, постаје још веће.”

Тесла је своја осјећања према домовини изнио у Београду 1892. године:

“У мени може бити нешто, што може бити и обмана, као што чешће бива код млађих људи, али ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то ђело једног Србина.”

Његова заоставштина и урна са пепелом почивају у Музеју Никола Тесла у Београду.

Иако је своју генијалност могао добро да наплати, Тесли никада није било стало до новца – само је желио цијелом свијету да обезбиједи бесплатну струју. То није дочекао, а на његовим изумима обогатили су се други. Ипак, вријеме, у чији је суд толико вјеровао и често то наглашавао, донијело му је признања која је заслужио, а цијели свијет сада слави његово име.

Како је и сам говорио – судиће нам будућност, и управо тако је било.

 

Најпознатији цитати Николе Тесле

“Поносан сам што сам потекао из земљорадничког витешког народа, који је у непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу задужио Европу и свуда заслужио част и поштовање читавог свијета, нарочито велике Америке.”

“Не жалим што су други покрали моје идеје, али жалим што немају своје.”

“Ја сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свијету.”

“Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цијело човјечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то ђело једног Србина.”