Генерал Пандуревић одушевио публику својим предавањем – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
529

Генерал Војске Републике Српске у пензији Винко Пандуревић одржао је вечерас у Сокоцу предавање на тему „Прерасподјела моћи и утицаја у свијету – Сукоб у Украјини и његов одраз на регионалне безбједносне изазове, ризике и пријетње“.

Пандуревић је на предавању говорио о безбједносним и сличним изазовима у региону и свијету у цјелини, који су од великог утицаја на положај Срба и српског народа.

  • Сматрам да је ова тема, која је некима географски можда далеко од наших простора ипак геополитички и безбедносно врло близу, са великим одразом и значајем на наш положај. Видите да се српски народ сада излаже још већим притисцима од стране Запада, да земље у региону које су стале у јединствен западни табор против Русије у овом сукобу, на Србе врши притисак да се у том погледу сврстају, да осуде Русију и уведу санкције. А простор Републике Српске и Србије је још једини какав-такав сигуран простор за Русију на Балкану, казао је Пандуревић.

Он је истакао да се српски етнички простори редукују, да се српски народ излаже великим притисцима, па на Косову доживљавају разне прогоне и физичко страдање, док се на другим територијама њихов идентитет поништава тиме што се преводе у неке друге етничке припадности. Нагласио је да због тога морамо бити политички информисани.

  • Свет је неправедно место и ми морамо да га разумемо таквог какав јесте. Ми Срби смо склони правди, демократији и слободи, а онда не можемо да појмимо да постоји нешто изван тога, да свет функционише на сасвим другим принципима, да увек јачи има одлучујућу улогу, да сила и моћ управљају светом и да је сваки поредак заснован на сили и моћи. Србија и сличне земље имају малу снагу у светским размерама и морамо да пратимо ситуацију како би знали када и како да се поставимо и сврстамо, навео је он.

Пандуревић је ово назвао повољним геополитичким тренутком за српске интересе гдје не бисмо требали да заузимамо ниједну чврсту страну и да се сврставамо било гдје, осим на ону страну која испуњава наше интересе.

  • Ако видимо да је интегритет Србије важан, онда нам је важан интегритет Украјине. Ако видимо да су људске слободе и права важни Русима у Донбасу, тако су важна и Србима на Косову. Србија се рецимо, у неким резолуцијама определила да гласа у интересу Украјине, јер је то у интересу правде, али још увек није увела санкције Русији, а то није учинила ни Република Српска, па самим тим то не може да уради ни Босна и Херцеговина. Русија пружа одговарајућу помоћ српском народу, то је чинила и пре, и сигуран сам да преседан Косова, како га свет назива, неће бити злоупотребљен од стране Русије.  Ми морамо бити истрајни и уздати се у своју снагу, јер нам нико неће помоћи. Нисмо ми Републику Српску створили на доброј жељи и лепим порукама са Запада, него је то била реалност, коју су како кажу они морали прихватити а ми то морамо чувати, и морамо се борити, рекао је Пандуревић и додао да кроз ово предавање својим суграђанима, пријатељима и родбини жели да пренесе нека своја сазнања и искуства која су прилично широка везано за ову област.
  • Не требамо бити сувише осорни према Западу, јер Запад није само влада Америке и Европска Унија већ једна моћна и потентна цивилизација која је доста донела свету, и тако је морамо посматрати, али не смемо се клонити ни самопорицању. Останимо своји на своме, боримо се за своје, тражимо савезнике, помозимо правди и слободи, али будимо свесни која је снага силе и моћи, закључио је Пандуревић.

 

Пандуревић, који је доктор социолошких наука, објавио је 11 књига из области социологије војске, војне стратегије и доктрине, те више стручних радова у зборницима и часописима.

Генерал Пандуревић одликован је Медаљом за војне заслуге и Медаљом Петра Мркоњића.

Предавање је организовало Завичајно удружење „Романија“ из Београда.

 

/ИЦ-Соколац/