Одиграна представа „Ниђе ко код нас“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
361

ЗВЕДЕНА ПРЕДСТАВА „НИЂЕ К`О КОД НАС“
На Палама је синоћ одиграна омладинска представа „Ниђе к’о код нас“, режисера Мухамеда Хаџовића, која доноси седам прича о искуствима младих, њиховим свакодневицама у којима се користећи хумор критички осврћу према друштвеним нормама и вриједностима.

Студент прве године Руског језика и књижевности и међународних политичких односа на Филозофском факултету Пале Марија Маљукан рекла је да се представа одвија у фризерском салону и говори о седам различитих прича, искустава и доживљаја које представљају специфичност друштва.

„Седам младих из БиХ из различитих градова представљају своје различите приче. Играмо фризере и клијенте гдје свако добија на свом времену да исприча ту своју причу и представи на смијешан и занимљив начин“, навела је Маљуканова.

Локални кординатор на пројекту „Подршка младима у локалним заједницима у БиХ“ Стефан Терзић изјавио је Срни да је представа дио „Смарти рума“ /Смарт`y Р.О.О.М/, методологије за јачање такозваних меких вјештина.

„`Смарти рум` представља програм намијењен младима, узраста од 16 до 25 година, који долазе из различитих локалних заједница. Током првог тренинга, који је трајао седам дана, млади су добили прилику да уз помоћ фацилитатора учествују на `Смарти` радионици чији је циљ изградња различитих меких вјештина“, појаснио је Терзић.

Према његовим ријечима, након вјежбања различитих комуникацијских стилова, активног слушања, критичког промишљања и емотивне писмености, млади су уз подршку и менторство истакнутог глумца Мухамеда Хаџовића радили на развоју управо ове представе, која је одиграна у Културном центру на Палама.

Он је навео да их је Хаџовић кроз неколико метода драмске педагогије учио савладавању емоција, критичком размишљању и умјетничком изражавању.

Терзић је додао да се пројекат „Подршка младима у локалним заједницама БиХ“ у протеклих шест мјесеци реализује на Палама, те да радионице нуде садржај који се не учи у свакодневним школским клупама.

Пројекат финансијски подржава Влада Велике Британије, а спроводи Међународна организација за миграције БиХ /ИОМ/. Осим Пала, пројекат се спроводи у још 14 локалних заједница у цијелој БиХ.