„Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“ – GLAS REGIJE.057

0
378

Policijska stanica Sokolac u periodu od 05. do 30. decembra 2022. godine realizuje preventivnu kampanju pod nazivom „Slavi odgovorno, slavi bez vatrenog oružja“.

Kako je navedeno u saopštenju, kampanja ima za cilj upoznavanje javnosti o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana, kao i o sankcijama koje su predviđene Krivičnim zakonom, Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o oružju i municiji Republike Srpske, čije je sprovođenje podržao UNDP u okviru projekta „Pilar“.

Uzimajući u obzir predstojeće novogodišnje i božićne praznike može se očekivati pojačana nezakonita upotreba vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

U prethodnom periodu evidentiran je određen broj bezbjedonosnih događaja u vezi sa upotrebom vatrenog oružja prilikom obilježavanja različitih proslava, te i pored toga što su neki za posljedicu imali ranjavanje lica, navedeni događaji i dalje nedovoljno utiču na savjest građana.

U vezi s tim, Policijska stanica Sokolac obavještava građane da su za nedozvoljenu  proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija iz člana 361. Krivičnog zakona Republike Srpske predviđene kazne zatvora: od šest mjeseci do pet godina, od jedne do deset godina, te da se počinilac kazni novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Prema Zakonu o javnom redu i miru, za upotrebu pirotehničkih sredstava iz člana 14. predviđena je novčana kazna od 300 KM do 900 KM, za preduzeće i drugo pravno lice od 2.000 KM do 6.000 KM, kao i za odgovorno lice u preduzeću i drugom pravnom licu od 400 KM do 1.000 KM.

Za neovlaštenu upotrebu oružja iz člana 16. istog Zakona, predviđena je novčana kazna od 400 KM do 1.200 KM i od 500 KM do 1.500 KM.

 

Izvor: /Info centar Sokolac – Info centar Sokolac/