Пуних 47.година медијског информисања на Сокоцу- ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
775

Јавно предузеће „Инфо центар“ Соколац стоји чврсто на темељима дуге традиције, коју су велика новинарска имена започела у некадашњој Радио Романији седамдесетих година прошлог вијека. Данашњи насљедник „Инфо центар“ настоји да оправда своје постојање, али и да иде у складу са савременим токовима. Као такво предузеће дјелује од 2009. године. Данас има неколико дјелатности: емитује свакодневно шест часова радијског програма, издаје Соколачке новине и пласира информације путем сајта инфоцентар.ба.

Ипак традиција информисања у нашој локалној заједници веже се за 30. новембар 1975. године, када је отворен Радио Романија. Тога се присјећа први директор Радио Романије и директор „Инфо центра“ од 2012. до 2017. године Бранимир Ђурковић.

  • Прије свега, младом колективу честитам овај важан дан. Иако није назив Радио Романија, као некада, ви настављате посао којима смо се ми почели бавити те далеке 1975. године. Тих 47 година протекло је у различитим успјесима и неуспјесима, али Радио Романија је имао своју улогу и мјесто у тадашњем друштву као и у ратним годинама. Нажалост, у одређеном периоду дошло је до прекида рада, као и губљења имена. Ово што данас имамо није исто, али су засигурно функција и важност предузећа исте. Надао сам се да ће се остварити сан свих нас – да ће се поново вратити фреквенција и старо име. Нажалост ја, као директор, то нисам успио остварити из разлога које на сматрам својим, али будућност је пред вама – казао је он.

Ђурковић каже да су тих седамдесетих била лијепа времена, што се могло видјети по ентузијазму тек запослених младих људи, али вјерује да та традиција данас има на коме да остане.

  • То је био стварно драг почетак, једно вријеме младости, кад се много младих људи из Сокоца школовало даље, па враћало и запошљавало овдје у привреди или друштвеним дјелатностима. С обзиром на то да се на Гласиначкој висоравни 1973. године реализовала једна војна вјежба, коју је преносила организована мобилна радио станица постављена од стране Радија Сарајево, појавила се идеја да мобилна станица прерасте у једну сталну радио станицу, која ће покривати општине Соколац, Рогатица и Хан Пијесак. Идеја је реализована на данашњи дан 1975. године. Иако је Радио Романија функционисао са мањим или већим потешкоћама, кадровски смо увијек били довољно оспособљени да носимо програм који је био зацртан и који се остваривао. Исто тако мислим да може и данашњи колектив, који је веома образован, баш као што је била пракса и раније када посао новинара или уредника није могао обављати неко ко нема завршен факултет – навео је Бранимир Ђурковић.

Директорица „Инфо центра“ Јелена Станишић казала је да запосленима импонује када и данас предузеће ословљавају под именом Радио Романија.

  • У вријеме оснивања, Радио Романија је био 39. радио станица у Босни и Херцеговини. Од тада па до данас прошао је кроз бројна искушења, али остао истрајан у поштовању истинских вриједности и стандарда новинарске професије. Након Радио Романије, који је угашен 2003. године, одлуком РАК-а, основано је ново предузеће под називом Радио Соколац 2008. године. Као такав радио је годину дана, а под трећим именом „Инфо радио“, а у склопу предузећа ЈП „Инфо центар“, ради и данас. У јако тешким условима, посебно у ратном периоду, наше колеге су биле спремне да на најтежим позицијама професионално одраде своје задатке. Ми се дивимо њима, а то што смо учили од најбојих, подстрек нам је да се у најбољем свјетлу представимо слушаоцима како у регији тако и шире. Данас, наш програм се емитује и путем интернета, тако да се може слушати ван граница општине, па и земље. С поносом кажем да моје колеге професионално, објективно и одговорно обављају своје задате задатке, а све првенствено у служби грађана – додаје директорица Станишић.

Захваљујући разумијевању Радија Републике Српске и на уступљеном простору њихове фреквенције 99,9 мгхз, „Инфо радио“ емитује шест часова властитог програма сваког дана.

  • Осим радијског програма, информације пласирамо путем властитог сајта као и Соколачких новина. За све ове године, радио је био и остао једини електронски медиј на подручју општине Соколац, који никад није такорећи издао своје слушаоце. Увијек је био програмски и кадровски спреман те технички опремљен да испуни услове за регистрацију медија. У „Инфо центру“ тренутно ради десет запослених радника, од тога пет дипломираних новинара, два техничка реализатора, један радник у администрацији и један запослени на пословима референта продаје – наводи директорица ЈП „Инфо центар“ Јелена Станишић.

На овај важан дан причали смо са некадашњим колегама, међу којима су Добрила Абазовић и Грујо Караџић.

  • У овом позиву истина је веома битна; то је појам који се цијени од почетка хришћанства, али и свих других вјера. Ако информација није истинита, која је онда њена сврха? Међутим, она данас у политичким кулоарима често служи као начин борбе против неке друге стране и веома често се злоупотребљава. У ранијем периоду тога је било врло мало, али западна демократија која је овдје на Балкан дошла, а из које смо као друштво изабрали само оно негативно, ствара другачију слику о новинарству и бављењу новинарством, а посебно истрајавању да информација буде истинита, објективна и тачна – коментарисала је Добрила Абазовић, која је била први дипломирани журналиста у локалном медију.

 

  • Зaједно са колегиницом Сузаном Обрадовић, била сам међу првим дипломираним новинарима. Чини ми се када смо стигле у Радио Романију, да нам је то била друга кућа, па и породица. Ипак, да могу вратити вријеме никада не бих изабрала позив новинара. Често младима кажем да се не одлучују за новинарство зато што је данас тешка ситуација у заједници и не цијени се. Ја сам ипак бирала новинарство у неким бољим временима када је човјек могао да се избори са свим невољама које тај посао носи. Дубоко у себи мислим да је новинарство позив који мора да се воли – додала је она.

  • Поносан сам на сваку од четрдесет година, колико сам провео у овом послу. Једна од највећих чари овог позива је што сам стекао много пријатеља. Управо због тога, увијек сам више волио радити на терену. Мислим да нема домаћинства на три општине, које смо у то вријеме покривали (Соколац, Рогатица и Хан Пијесак), а да их нисмо посјетили и разговарали са разним људима. Ево приближавамо се педесетој годишњици рада, а вјерујем да ће због вас младих овај радио трајати. Хвала вам што се на овај дан сјетите нас, бивших радника, да будемо судионик обиљежавања годишњице. Ми смо увијек ту да вас подржимо – поручио је новинар у пензији Грујо Караџић.

Осим Бранимира Ђурковића, Добриле Абазовић и Груја Караџића, немјерљив допринос информисању у Сокоцу пружили су Велемир Елез и Бранко Гајевић, који нас је напустио 2013. године.

 

/ИЦ-Соколац/