Годишњица смрти патријаха Павла – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
526

Патријарх Павле је преминуо прије 13 година на Војномедицинској академији, у јутарњим сатима, с навршених 96 година.

Гојко Стојчевић је рођен 11. септембра 1914. у Кућанцима, у данашњој Хрватској. О животу и доброчинствима овог великог човјека смо чули доста прича. Ни један патријарх није уживао толику љубав српског народа па је управо из тог разлога ово добра прилика да подијелимо неколико прича о њему за које можда нисте знали.

Маслине

У пријатној атмосфери, на ручку у Патријаршијском двору, један до другога сједели су патријарх Павле и владика Стефан. На столу је била и чинија са маслинама. Сви присутни знали су да се патријарх држи свог начела да је људском организму потребно до шест маслина, не више. Владика Стефан је захватио осам, те је шаљиво упитао патријарха:

– Ваша светости, ја захватих двије више, шта да чиним?

Патријарх му је одговорио:

– Сада узми то што си захватио, а сутра узми двије мање.

Свјетлост Патријарха Павла

Једном приликом је дошао један од најпознатијих српских фотографа, Вицан Вицановић, да фотографише патријарха за своје новине. Међутим, пошто се он изјашњавао за атеисту, није тачно знао како би требало да ослови патријарха. У току снимања, да би направио жељену фотографију, обрати се патријарху:

– Ваша свјетлости…

Патријарх му на то рече:

– Кад сам већ свјетлост, шта ће ти блиц!?

Косово и Албанци

Једном приликом када је као владика Патријарх Павле боравио на Косову и Метохији догодило се да га је зауставила наоружана албанска банда. Наводно су припадници те банде или чланови ОВК-а затражили од патријарха да ту на лицу мјеста клекне и помоли се за пострадале Албанце. На такав један захтјев патријарх им је смирено одговорио да се он клечећи моли у цркви за све пострадале и невине жртве без обзира на њихову националност и вјеру. Због овог одговора, он је наставио пут неповријеђен.