Јесење пошумљавање у ШГ „Романија“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
385

Шумско газдинство „Романија“ је према редовном плану и програму почело јесење пошумљавање укупне површине  27,76 хектара, чији је циљ обнова природних ресурса и побољшање стања животне средине.

Према ријечима техничког директора Шумског газдинства „Романија“ Бојана Чортана 22,36 хектара односи се на проширену репродукцију гдје се сади 2.500 садница по хектару и проста репродукција на површини од 5,4 хектара, гдје ће бити засађено 1.500 садница по хектару.

  • Укупна количина садница је 64.000 за све Радне јединице Шумског газдинства „Романија“ и Шумску управу „Источни Стари Град“. У Радној јединици „Соколац“ пошумљаваће се на подручју Витња, у „Студеној Гори“ подручје Јасика, на подручју Источног Старог Града локалитет Требевић, док је у Каљини и Палежу попуњавање у одјелима гдје је потребно пошумљавање. Биће посађено 33.100 садница смрче, 29.650 бијелог бора и 1.250 садница црног бора – навео је Чортан.

Он је додао да пошумљавање изводи властита радна снага, односно запослени у Шумском газдинству „Романија“, нагласивши да пошумљавање осим неопходног обнављања шуме као основног развојног ресурса на овом подручју има огроман значај за екосистеме, климатске промјене и нарушену равнотежу у природи.