Додик: Цијена пелета да не буде преко 550КМ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
701
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће произвођачима пелета бити омогућено да 50 одсто производње извозе на страна тржишта, а да остатак пласирају на домаће тржиште по цијени до 550 КМ.
Милорад Додик -

Милорад Додик

Додик је навео да ових дана истиче забрана извоза пелета, те напоменуо да се не примјећује да су домаћем тржишту понуђене све количине пелета које су на располагању.

– Цијена тоне пелета данас је у Словенији 1.200 евра и разумљиво је што произвођачи покушавају да све количине извезу, али то није одговорно према нашем становништву. Зато ћемо им понудити да 50 одсто производње пласирају на домаће тржиште по цијени до 550 КМ, а да остатак продају екстерно гдје желе и да тако остваре екстра зараду – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Изразио је наду да ће Савјет министара до 1. новембра донијети ту одлуку за цијелу Бих.

Додик је напоменуо да ће, уколико не буде одлуке, Влада Републике Српске донијети мјеру према којој ће произвођачи пелета моћи да извезу 50 одсто производње, а да остатак морају да пласирају на домаће тржиште и да цијена, имајући у виду да су добијали репроматеријал од Републике по стимулативним цијенама, неће моћи да пређе 550 КМ.

Он је напоменуо да институције Српске остају при политици да се цијена електричне енергије задржи као једна од најнижих у региону.

– Међутим, већина људи, због цијене струје, покушава да гријање објекта пребаци на електричну енергију. Ту су двије ствари проблематичне – мрежа, која неће моћи да транспортује толико електричне енергије, али ће се и смањити квота за извоз, на основу које смо планирали задржати ниске цијене на домаћем тржишту, те ћемо морати пронаћи рјешење за тај проблем – рекао је Додик.

Додик је препоручио становништву да се не ослањају само на један извор гријања. „Све што чинимо са пелетом и што ћемо чинити са другим сортиментима за гријање, показује нашу одговорност према становништву, али очекујемо сарадњу и са њихове стране“, рекао је Додик.

/РТРС/