Зашто медији праве лажне панике несташице и за чије интересе? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
460

Криза, криза , криза….!!!

А када смо ми живјели без кризе? Ми би кризирали када не би имали неку кризу, јер би то било ненормално стање у коме се не би знали понашати. Тако све дјелује..

Рат, стресови, после рата стресови и беспарица. Ни од свог рата се нисмо опоравили, а већ су нас „бомбардовали“ медији разним ратовима, вирусима, политичким, социјалним, економским, националним кризама. Једноставно, криза је саставни дио нас.

Мигрантска „криза“ је она на коју сте заборавили? То је оно када мушкарци од 18 до 35 година, а потпуно здрави без жена и дјеце, бјеже од рата из земаља у којима нема рата (Пакистан, Индија, Мароко, Алжир), са банкоматским картицама, телефонима најновијим, супер обучени, али немају личне карте. Кажу, изгориле у ратном вихору, па се не сјећају идентитета.

Пандемија корона вируса је била идеална прилика да се види како медији могу да набију психозу у којој ви заправо немате право на другачији став, мишљење или понашање. Тако је и тачка! Корона је погинула 24.фебруара, односно онога дана када је Русија отпочела своју специјалну војну операцију на „братску“ Украјину. Таман су мајмунске богиње фатале замах, али их украјинска криза медијски надјачала.

Е сад је дошла она права криза! Криза наших новчаника. Иако је барел нафте у свијету испод 95 долара, ми плаћамо гориво готово 3,5 КМ по литру.  Позивајући се на гориво, поскупило је све: Уље, брашно, огрев, енергенти, храна, одјећа, грађевински материјал, све. Од прије неки дан и мед поскупио на готово 30КМ  по кили. Ваљда и пчеле иду на гориво, шта ли?

У суштини, како то бива: Медији ничијим изазвани јаве како је несташица уља. Наравно, политичари се не оглашавају на прву, јер у суштини су заборавили шта је то финансијска криза. Медији напумпавају причу већ три дана, а народ похитио да купи што је остало на полицама. Одједном, нема уља! Криза, готово је, дошаптавање почиње, гдје би могли наћи уље..

Чуо неко да има у продавници у Кнежини, у задрузи на Мркаљима и самопослузи у Мокром. Хитри народ, јер ако то не купи, помрије све…

Хоп! Дошло уље. Цијена више није 2,1КМ него 4,5 КМ.. Па 5,па 6.. Аууу, народ почео да штеди, буни се, троши мање уља. Неко одлучио, ма доста 6 КМ за литар, идемо нешто друго. Ајде кафа… Иако у БиХ улази исто кафе колико је увожено и предходних година, иако је цијена тржишна у Бразилу готово иста као предходних година, цијена на полицама у БиХ дупло већа. Зна ли ико одговор зашто? Није га ни поставио.

И тако у недоглед. Несташице брашна, шећера, намирница. Ако се у дијеловима Источне Украјине, производи 1% укупне свјетске пшеничне количине, како је онда толика криза? Ако се у свијету дневно производи 118. милиона литара нафте, а цијена на пампама 3,5КМ. Зашто је била 1,5КМ када се производило 89 милиона литара.

Да ли медији под утицајем „некога“ из сјене, праве вјештачке кризе? Да ли ми можда финансирамо нечији рат, запитајте се сами?

 

Редакција Глас регије.057