Србија има два представника у Лиги шампиона – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
379

Србија ће имати два представника у Лиги шампиона у сезони 2023/24. и то је сада званично након што је Партизан славио у Прагу против Спарте! Поновна побједна на Келном и Звездина над Мађарима, учврстила је ту позицију.

Клуб који заврши сезону на врху Суперлиге Србије у сезони 2022/23 ићи ће директно у Лигу шампиона, другопласирани ће у квалификације, а три екипе би ишле у квалификације за Лигу Европе у сезони 2023/2024. Србија је на УЕФА-иној лествици престигла Украјину, која више нема представника у Европи. Шампион ће директно у групну фазу, док ће вицешампион у друго коло квалификација за Лигу шампиона, а трећепласирани тим или освајач Купа у плеј-оф Лиге Европе, што значи да фактички има обезбеђену Лигу конференција.

Србија би уз добре резултате Звезде и Партизана на пролеће могла и додатно да напредује на листи. Подсећамо да свака победа доноси 500 бодова, а реми 250, док би Звезда евентуалним пласманом у четвртфинале добила и додатни бонус од 1.000 бодова.

Србија може да слави, али већ сада би морала да се направи стратегија да нам се не би десила слична ситуација као и Хрватима, када су пре неколико сезона имали два представника у квалификацијама за Лигу шампиона, када је Локомотива из Загреба била вицешампион и када се избламирала у квалификацијама, јер је ослабила тим који је претходно дошао до другог места.

Србија је у знатно бољој ситуацији, јер ће имати директног учесника у Лиги шампиона, али и сигурног бар још једног представника у Лиги конференција.

Ово би клубови морали да искористе, Звезда и Партизан да се додатно појачају и направе тим који може да буде конкурентан у Лиги шампиона. Имаће добар „преговарачки потенцијал“ и лакше ће моћи да убеде тимове да дођу у Србију када можете да им понудите играње у Лиги шампиона.

Такође, и Војводина, ТСЦ, Чукарички, Раднички Ниш… и сви они који желе да се боре за врх табеле, имаће додатни мотив, јер ће трећепласирани тим или освајач Купа имати обезбену групну фазу у Лиги конференција. То значи и сигурних три милиона евра. То би требало да буде довољан мотив екипама да се појачају, посебно што ће пет екипа играти Европу.

То би могло да значи и квалитетнију домаћу лигу, где би Звезди и Партизану било отежано да освајају бодове са таквом лакоћом како је то тренутно случај. То би сигурно утицало и на квалитет Суперлиге, донело би неизвесност и више публике на стадион…

После година таворења у блату и на маргини европског фудбала, српски клупски фудбал је захваљујући вечитима оживео. Када се на то дода и успех репрезентације Србије, која је обезбедила пласман на Мундијал, све делује као најлепши сан.