Данас Света Текла – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
429

ВЈЕРНИЦИ СЛАВЕ СВЕТУ ТЕКЛУ: Данас почните нешто да радите, ево и зашто

ТЕКЛА је имала дјетињство као и свака просјечна дјевојка из тог времена. Учила се везу, кућним пословима… Ипак, када је имала 18 година отишла је на проповијед апостола Павла и то јој је промјенило живот.

Према предању Текла је била опчињена слушајући апостола Павла три дана и три ноћи, а након тога се потпуно окренула вјери.

Њеној мајци се није допала оваква одлука ћерке, па ју је тукла и изгладњивала, а када ни то није помогло, отишла је код локалног судије и тражила да Теклу спале. Судија је услишио њену жељу, међутим, на опште чуђење, откривено је да Текли ватра не може ништа.

Након тога, дјевојка је кренула са апостолом Павлом помажући му и проповједајући живот према Христовим заповјестима.

Међутим, то није био крај њеним невољама. Власти су је осудиле и бациле дивљим звијерима, међутим, ни оне нису хтјеле да дотакну честиту Теклу. Пуштена је на слободу и наставила је да проповједа Јеванђеља и успјела је да преобрати многе многобожце.

Предање каже да су локални љекари и травари постали љубоморни на Теклу и да су послали групу младића да је силује и тако оскрнаве. Света Текла замолила је Бога за помоћ и у том тренутку пред њом се отвори стијена која ју је сакрила.

По предању, управо ово је и био гроб свете Текле. Вјерује се да ће Света Текла помоћи свима који на данашњи дан почну да раде нешто.

Света Текла сматра се “првострадалницом” међу женама и такође њиховом заштитницом.

Дио мошти Свете Текле се чува у Старој српској православној цркви на Башчаршији у Сарајеву.