Опет „нападају“ на село Касидоли – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1354

На фејсбук страници „Село Касидоли Јахорина“ од 17. и 19.септембра, може се видјети објава, да је 16.септембра, у овом паљанском селу долазила организована група непозната лица која је „тражила“ нестале/погинуле припаднике ткз.Армије РБиХ.

Наиме, у децембру мјесецу 1992.године, на овом простору спроведена је војна акција ткз.АРБиХ под називом „Коверат“, у којој су спаљена села Касидоли у убијени цивили у тим селима. Ова акција је потпуно пропала, а Војска Република Српска и јединице Сарајевско-романијског корпуса до нога су потукле агресора на потезу Требевић-Јахорина-Гребак-Трново. 

У овој акцији, како сазнајемо, учествали су припадници ткз.АРБиХ са подручја Јабланице и Коњица, а њих десетине је погинуло у борбама на овом подручју. О детаљима ове акције може се наћи и на порталима из Федерације БиХ, који описују и то, да су и поред мноштва изниулих и рањених, био оних који су се изгубили приликом бјежања, те на том путу умирали од хладноће и глади.

Власници кућа у овим селима за текли су групу од стотињак лица из Федерације БиХ који опет (без знања полиције и надлежних органа) роваре по селима, копајући земљу, претражујући терен у нади за проналаском погинулих.

По фејсбук објавама, може се видјети узнемиреност власника имања и кућа из села Касидоли, због начина поновног опсједања њиховог села од вјероватно истих оних лица и водича, који су ту били и 1992.године у улози агресора, а понављамо том приликом попалили село и убили цивиле.

Овим путем и ми апелујемо на надлежне органе да испитају случај и заштите људе и имовину поменутог села на подручју општине Пале и општине Трново.