Пандуревић: Удружење „Романија“ помоћи ће свима, коме је помоћ потребна – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
399

Удружење „Романија“ из Београда које окупља људе са подручја општина Рогатица, Пале, Хан Пијесак и Соколац и поред љетње паузе имало је неколико активности које су биле значајне за поменуте локалне заједнице.

Предсједник овог удружења Винко Пандуревић за „Инфо центар“ навео је да је захваљујући члану, који је и представник Програмског савјета за културу и спорт овог удружења Даниелу Ковачевићу организовано неколико позоришних представа.

  • Даниел је родом из наших крајева, тачније из Мокрог и он је заједно са својим колегама-глумцима већ у неколико наврата имао гостовање и драмске представе у Сокоцу, које су у области културе врло значајне – казао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, током љетних мјесеци у плану је било да дође једна група љекара, како би били вршени бесплатни прегледи заинтересованих пацијената.

  • Међутим, то је било веома тешко изводљиво и надамо се да ћемо у наредним седмицама успети да дође по један доктор неурологије и гинекологије, јер је поново изражена потреба за прегледом наших пацијената – најавио је Пандуревић.

Главна активност коју Удружење „Романија“ спроводи од момента оснивања односи се на набавку медицинске и здравствене опреме за Домове здравља за ове четири општине.

  • Прикупили смо значајна средства, али постоје одређени организациони проблеми у смислу испоруке средстава, конкретно рентген апарата. Соколачки Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ у међувремену је добио један мобилни рентген апарат али он није довољан и не може покрити све потребе. У наредном периоду организоваћемо сусрет са одговорним човеком који се бави набавком такве опреме и надам се да ћемо успети до краја године то реализовати – увјерио је он.

Пандуревић истиче да су активности које су посвећене овом крају највише фокусиране на Соколац, иако су у Управном одбору заступљени људи из све четири општине.

  • Општине Соколац и Хан Пијесак су активније, Рогатица повремено, док су Пале на неки начин запостављене, можда и због тога што гравитирају ближе Граду Источно Сарајево и имају више могућности. У сваком случају настојаћемо да наш рад буде примећен и да имамо разлог због кога постојимо – нагласио је Пандуревић.

Он је подсјетио да је 3. јуна у Београду организовано „Романијско вече“ на коме је био присутан велики број посјетилаца из ових општина, али и људи који живе не само у Београду него и цијелој Србији.

  • Био је то значајан скуп окупљања, поновног упознавања, мало прелиставања наше ближе и даље прошлости, уз лепо дружење и скроман културно-забавни програм. Иако нисмо очекивали, преко 300 људи је било присутно на тој вечери. Наступила је изузетна уметница Ивана Жигон, затим соло певачи из ових наших крајева, гуслари, појци, док је Секција жена Удружења „Аурора“ имала изложбу својих производа. Ових дана ћемо се одазвати и њиховом позиву за помоћ за уређивање новоотворених просторија. Свечаност те вечери нам је увеличао и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. По реакцијама присутних, наше дружење било је лепо организовано и очекујем да у годинама које долазе, то буде још ефикасније – констатовао је он.

Пандуревић је додао да је у организацији Удружења „Романија“ подржана промоција књиге „Трагом једне фамилије: Копривице на Гласинцу и Романији“ аутора са наших простора Велимира Веле Копривица и Станојке Копривица Ковачевић у Етно музеју у Београду.

Крајем септембра очекује се сједница Управног одбора Удружења „Романија“, на којој ће се јасно добити смијернице и инструкције који су то приоритети и у ком смијеру ће се одвијати даљи рад овог удружења.

Пандуревић је на крају разговора апеловао на све људе код којих постоји потреба за неком врстом помоћи да се јаве Удружењу „Романија“ које ће у складу са својим могућностима радо пружити подршку.