Иницијатива за покретање поступка о увођењу предмета „Планинарство и екологија“ у наставни процес – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
363

  Несавјесно одлагање смећа, загађеност ријека, испуштање фекалија, дивље депоније, све је оно што оптерећује и уништава не само нашу природу, већ и здравље становништва.

Чистоћа и очуваност планина данас су нам потребни и више него што смо заиста свјесни, а ово је прилика да се осигура популација која ће имати здраво одрастање, своје слободно вријеме проводити у природи,  преносити еколошке поруке да се  природа треба чувати, водити брига о окужењу.

Еколошки посматрано евидентни су бројни проблеми који се негативно одражајаву на локалном, републичком  и глобалном нивоу, а школа као институција могла би да има значајну и пресудну улогу и кроз едукативне програме да уведе мјере у циљу подизања нивоа еколошке свијести неопходне у разумјевању и рјешавању еколошких проблема, те нужно мјењање односа човјека према природи.

Младим људима  је неопходан боравак у природи, поготово у данашње вријеме када смо свјесни бројних проблема који погађају узраст дјеце у основној школи полазећи  од коришћења модерне технологије ( рачунара, мобилних телефона), па до евидентних бројних здравствених проблема и деформитета у расту и развоју.  Стресне ситуације, те различите последице од КОВИД 19, социјално – економски проблеми често доводе до деструктивног понашања, вршњачког насиља, малољетничке  деликвенције, те различитих и већих проблема у каснијем одрастању.

Циљ нам је да млађе генерације на правилан начин усмјеримо ка корисним активностима у природи, да кроз редовно образовање укажемо да је ова физичка активност важна и неопходна подлога за здрав и квалитетан живот.   Мишљења смо да би на тај начин омасовили планинарска друштва младим члановима и школску омладину заинтресовали за све активности у природи, те осигурали бројност такмичарских екипа у планинарској оријентацији-систем такмичења на нивоу РС, подстакли би грађане за  рекреацијом, активним одмором у природи што би подстакло и развој туристичких потенцијала.

Масовна би била дешавања која се организују приликом обиљежавања датума на глобалном нивоу, а од значаја су за планине и заштиту животне средине, те сличне теме. Активности у природи зближиће вршњаке, подстаћи ће на нова дружења, научиће их како да  се суочавају са животним препрекама, те самим тим ће  постати истрајнији и сналажљивији у кућним и школским обавезама, добри и одговорни људи, савјесни и еколошки освјешћени становници Републике Српске.

Позивамо да својим потписом дате сагласност за реализацију  наведене иницијативе.

www.pd-glasinac.com/vijesti=428

Извор: /фб страница – Планинарско друштво „Гласинац“Соколац/