Излетишта у општини Пале – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
688

Општина Пале је врло богата и интересантна природним, културним и историјским наслијеђем. Подручја Јахорине, Романије и  Требевића су прави паркови природе и климатска љечилишта, која се одликују љепотом и богатством шума, пашњака и дивљачи, културно-историјским наслијеђем и повољним географским положајем.

Поред свјетски познатих планина на територији општине Пале, налази се и неколико познатих пећина: Орловача, Пећин на извору Мокрањске Миљацке,Попова пећина, Новакова пећина и друге. Нека од најпознатијих излетишта у општини Пале су:

„Долина мира“ Етно село

“Долина мира” је етно село смјештено на само неколико километара од центра Пала. Савршено је место за одмор и рекреацију у природи, а поред тога нуди смештај у облику пет великих апартмана (брвнара). У комплексу се налази велики ресторан са преко стотину места и богатом гастрономском понудом локалних специјалитета. Поред ресторана налазе се два вештачка језера са рибом. Домаће животиње и припитомљени јелени слободно шетају целином комплекса. Око „Долине мира“ постоји неколико километара дугачка пешачка стаза која пролази кроз шуму и повезује ово етно село са излетиштем Голи Коран које се налази у непосредној близини.

Кадино врело

У подножју Јахорине (7 км према Подграбу) налази се можда и најљепше паљанско излетиште – Кадино врело. Смјештено је у горњем току ријеке Праче у нетакнутој природи и као такво представља одлично мјесто за пикник или роштиљ у природи. До врела се може доћи из два правца – из правца Подграба или из правца Јахорине. Постоје легенде о љековитости воде са Кадиног врела. Излетиште је затвореног типа, гдје се може унајмити термин за камповање, цјелодневна дружења, прославе и сл. Ту је планинска кућа са свим потребним инвентаром и великим наткривеним простором за дружење, тако да изненадни кишни пљускови не могу донијети ништа друго осим освјежења. На излетишту постоји и објекат са двије собе који је у власништву Шумског газдинства Јахорина. Кадино врело је једно је од најпосјећенијих мјеста током љетне туристичке сезоне на Палама.

Врело Миљацке

Врело Паљанске Миљацке је мјесто на којем се можете освјежити и одморити. Прелијепа природа и чист ваздух су изузетни тако да не чуди што је ово врело од давнина било привлачно за одмор. Водопади на врелу Паљанске Миљацке су чаробан призор и сензација за чула, а окружење је идеално за добар излет, роштиљ, рекреацију и сл. Квалитет ове планинске воде је веома погодан за пастрмке, те се недалеко испод врела налазе рибњаци и ресторани који су прави бисер паљанске туристичке и гастро понуде. Комплетан ова предио је јединствен и чаробан. Корито ријеке је обложено седром и маховином стварајући тако невјероватан контраст боја, а четинарске шуме и свјежина зрака представљају праву оазу током љетних врућина. Недалеко од врела Миљацке налазе се и остаци средњовјековног утврђења.

Рибарски дом Николићи

Спортско-риболовни комплекс смјештен је у подножју Јахорине на обали ријеке Праче. То мјесто је идеално за оне који воле риболов, као и за почетнике у том спорту. Поред спортских терена и уређеног мјеста за роштиљ и ражањ, овај спортско-риболовни комплекс посједује објекат капацитета до 80 сједећих мјеста. У склопу организованог изнајмљивања објекта могуће је ангажовати и професионално особље за спремање и послуживање хране.

Плоче

У подножју Јахорине и у близини Подграба налази се спортско-рекреативни комплекс Плоче. Смјештен је на обали ријеке Праче која, иако је планинска ријека, у том дијелу има мирнији ток воде, што је створило предуслове да се направи природно купалиште. Поред купалишта овај спортско-рекреативни комплекс има импровизоване терене за мали фудбал, бадминтон и одбојку на пијеску.

Голи Коран

На само неколико минута од центра Пала налази се излетиште Голи Коран. Ово је парк природе са лијепо уређеним трим стазама дуж којих су постављене клупе. Са Голог Корана се пружа невјероватан поглед на урбани дио Пала, а пратећи садржаји, укључујући и теретану на отвореном, пружају потпуни угођај спортистима, рекреативцима и излетницима.

Романија

Комплетан простор Романије се може назвати једним великим излетиштем и парком природе. На овој планини је хајдуковао чувени Старина Новак чија је пећина данас туристичка и историјска атракција општине Пале. Испод Новакове пећине налази се Новакова њива – пропланак идеалан за камповање. На овом пропланку се сваке године организује Ђурђевдански уранак, а у близини је и Новаково врело (извориште планинске чисте воде). Много авантуриста, спортиста, алпиниста и рекреативаца организовано посјећује ову планину од прољећа до јесени. Уредно су обиљежене пјешачке стазе које воде до Новакове пећине или до ловачких домова и објеката намијењених за излете и одмор у природи.

 

Извор: /Туристичка организација општине Пале/