Данас почиње предизборна кампања у БиХ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
357

Суад Арнаутовић, предсједник Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, позвао је поводом почетка изборне кампање све политичке субјекте да поштују Изборни закон, а грађане да дају свој допринос да кампања и цијели изборни процес протекну у демократском окружењу.

„Позивам све овјерене политичке субјекте да представе своје програме, да воде фер кампању, да не користе језик мржње или језик који би могао изазвати некога да користи силу, да избјегавају дискриминацију, поготово стереотипе о особама супротног спола“, рекао је Арнаутовић.

Да изађу на изборе, посебно је позвао младе, за које је рекао да су будућност БиХ.

„Позивам медије да равноправно и фер представљају политичке субјекте и информирају јавност о свим питањима у вези с изборном кампањом и изборним процесом, онако како је то прописано Изборним законом БиХ. Локалне власти подсјећам да су дужне осигурати равноправан третман политичким субјектима који су овјерени за учешће на изборима у њиховим захтјевима да јавна мјеста и јавне објекте користе у сврху изборне кампање“, рекао је он.

Подсјетио је да у кампањи није дозвољено лажно представљање у име било којег политичког субјекта, уклањање, прекривање, уништавање или мијењање штампаних огласа, постера, плаката или других материјала који се користе у сврху изборне кампање, а посебно је истакао да није дозвољено вршити било какав притисак на новинаре који би им отежао обављање посла у складу с правилима професије и изборним правилима.

„Посебно скрећем пажњу на забрану кориштење говора мржње у кампањи, као и сваког облика јавног изражавања или говора који изазива или потиче мржњу, дискриминацију или насиље против било које особе или групе особа, на основу расе, боје коже, националности, спола или вјере, етничког поријекла или било које друге особне карактеристике или оријентације која потиче на дискриминацију, непријатељство и насиље.

То укључује и објаве и кориштење слика, симбола, аудио и видео записа, СМС порука, интернет комуникација, друштвених мрежа и мобилних апликација или других материјала који могу тако ђеловати“, нагласио је први човјек ЦИК-а и додао да је носиоцима извршних функција и мандата забрањена злоупотреба јавних средстава.

„ЦИК БиХ ће имати нулту толеранцију за неприхватљива и законом забрањена понашања у изборној кампањи. Будимо одговорни за своје поступке и изговорену ријеч“, поручио је Арнаутовић.

Општи избори су заказани за 2. октобар и ЦИК је за учешће на њима овјерио 90 политичких партија, 38 коалиција и 17 независних кандидата, односно укупно 145 политичких субјеката, што је за 17 више него на изборима 2018. године и чак 89 више него што је било на изборима 2006. године. На централном бирачком списак се налази 3.368.666 бирача или 13.237 више него што их је било на изборима 2018. године.