1. септембра ће 393 средњошколца са Сокоца наставити школовање – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
627

У четвртак, првог септембра почиње нова школска 2022/2023. година за ученике основних и средњих школа. У Средњошколском центру „Василије Острошки“ наставу ће похађати 393 ученика.

Према ријечима директора школе Дејана Боровчанина, немају проблема са наставним кадром, али и даље воде битку са смањењем броја ученика.

  • Уписали смо  укупно 93 ученика, 86 у Сокоцу: гимназија – општи смјер 22 ученика, рачунарско-информатички смјер 24, економски техничар 24, шумарски техничар 16 ученика, те 7 ученика у први разред гимназије у подручном одјељењу у Хан Пијеску. Обновили смо кабинет информатике, како би ученици могли адекватно да прате наставни план и програм, и спремно смо дочекали нову школску годину, рекао је Боровчанин и додао да је у току реконструкција дотрајалог оџака, те да је за гријање зграда основне и средње школе лагеровано 50 тона угља, за предстојећу гријну сезону.

Основну школу „Соколац“ у овој школској години похађаће 834 ученика. Директор школе Ђорђе Рајић казао је да је у први разред уписано 99 ученика, 10 више него прошле године.

  • Немамо драстичан пад ученика, а број одјељења је исти као и претходне године – 39. Настава ће и ове године бити организована у подручним школама у Кнежини и на Равној Романији, те једном одјељењу дјеце са посебним потребама у школи у Сокоцу. За ученике нижих разреда организоване су 4 групе продуженог боравка, рекао је Рајић.

Министарство просвјете и културе обезбједило је уџбенике за ученике првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа, ученике основних школа који су побједници републичког такмичења, затим ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више дјеце.

Министарство породице, омладине и спорта обезбиједило је бесплатне уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце и то за дјецу од петог до деветог разреда.

Школски прибор за ученике првих разреда обезбиједио је градоначелник Града Источно Сарајево Љубиша Ћосић, док су за друге разреде школски прибор омогућили предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић и директор Шумског газдинства „Романија“ Страхиња Башевић.

Пријем за првачиће биће организован у фискултурној сали Основне школе „Соколац“ у четвртак, 1. септембра у 9.00 часова.

 

Извор: /ИЦ-Соколац/