“Шуме РС” на полугодишту у плусу 6,4 милиона. „ШГ Романија“ од тога 2 милиона – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1233
 “Шуме РС” на полугодишту су приказале добит већу од 6,4 милиона марака, али је и даље велики број организационих дијелова тог јавног предузећа који послују са губитком, сазнаје “Глас Српске”.

На сједници Надзорног одбора “Шума РС”, која је заказана за 2. септембар, на дневном реду је и полугодишњи извјештај пословања тог јавног предузећа.

Иако је исказан много бољи резултат пословања “Шума РС” на полугодишту у односу на крај прошле године, и даље је велики број шумских газдинстава која послују негативно.

Наиме, чак 11 организационих дијелова је исказало губитак, од којих девет шумских газдинстава и два центра.

Највећи губитак, према сазнањима “Гласа”, који износи скоро милион марака, приказало је Шумско газдинство “Бањалука”.

– То газдинство приказало је губитак од 980.000 марака. Они су најлошији и то је велико изненађење, а најбољи резултат има газдинство “Романија” са Сокоца и њихова добит износи готово два милиона марака – казао је извор “Гласа Српске”.

Поред Бањалуке, губитак је приказало и газдинство “Рибник”, што је такође изненађење, јер су они по свим параметрима  требало да буду у плусу од око милион марака, а остварили су минус од 130.000 марака.

Поред поменутих газдинстава, минус на полугодишту су приказали и “Оштрељ Дринић” из Дринића, “Добој” из Добоја, “Ботин” из Невесиња, “Дрина” из Сребренице и “Вучевица” из Чајнича, али и газдинство “Милићи” из Милића.

Такође, Центар за газдовање кршем из Требиња на полугодишту је пословао са губитком, али и добојски Центар за сјеменско-расадничку производњу. Добро упућени у пословање јавног предузећа наводе да “Шуме” могу много боље да послују, али да лош рад у појединим газдинствима прави проблем.

– Никада оволика потражња за робом као сада није била. Могли су у потпуности да стабилизују предузеће – подвукао је извор “Гласа”.

Исти извор је истакао да је и даље велики број оних који послују негативно и да, иако су најављиване смјене на челу појединих газдинстава, ништа од тога није се десило.

Вршилац дужности директора “Шума РС” Славен Гојковић у петак није одговарао на наше позиве.

Контроле

Контроле пословања шумских газдинстава за прошлу годину показале су да је више од половине газдинстава прецијенило залихе на крају 2021. године, док се они који су пословали са губитком нису одговорно понашали и ускладили трошкове са својим приходима.

“Шуме РС” су прошлу годину завршиле са добити од свега 44.991 марку, а девет организационих дијелова пословало је са губитком. Највећи минус исказао је Центар за сјеменско-расадничку производњу из Добоја и то од милион марака. На другом мјесту је Шумско газдинство “Зеленгора” из Калиновика са губитком од 990.000, а на трећем “Чемерница” из Кнежева, која је имала минус већи од пола милиона КМ.