Откривање споменика за страдалу дјецу Поткозарја – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
249

Данас ће се одржати молитва за 69 дјеце, која су у Другом свјетском рату одведена из Поткозарја у напуштене штале у хрватско село Носковачка Дубрава у Слатини близу Мађарске границе, гдје су од августа до децембра 1942. године умирали од глади и болести.
“Након молитве за невине жртве, извршиће се откривање новог, дограђеног, споменика на коме су исписана имена и презимеа уморене дјеце, као и обнова постојећег споменика”, рекао је Зоран Синкић предсједник СПиКД “Просвјета” из Козарске Дубице, иницијатор овог догађаја.

Он је рекао да се очекује присуство владике Пакрачко – славонског Јована, предсједника општине Смедеревска Паланка у Републици Србији Николе Вучена са сарадницима, Дајане Пауновић директорке Фондације “Дајана Пауновић” са сједиштем у Београду, представника Вијећа српске националне мањине Вировитичко-Подравске жупаније, те осталих чланова Српског просвјеног и културног друштва „Просвјета“ из Козарске Дубице.

Налон молитвеног дијела, које ће обавити свештенство те парохије, биће уприличен пригодан програм када ће студентица глуме Милица Вокић извести поему Стојанка Мајка Кнежопољка.

“Овом приликом позивамо све који осјећају потребу да присуствују догађају да нам се јаве до четвртка, 18.08. 2022. године, како бисмо организовано и заједно пошли да се помолимо и свијећу запалимо невиној дјеци која су страдала у највећим мукама”, поручио је Синкић и додао да стоји на располагању за све информације.
Очекује се да републички и други медији пропрате овај догађај.