Бесплатни уџбеници и у наредној школској години за основце до четвртог разреда – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
251
Министар просвјете и културе Наталија Тривић разговарала је јуче са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем о новом Посебном колективном уговору за запослене у области образовања и културе.
Најавила је да ће ускоро бити потписан нови Посебни колективни уговор који садржи и дио дјелатности предшколских установа, а чиме се дефинишу одређена права по питању коефицијената.
„Имајући у виду да су предшколске установе у надлежности локалних заједница Министарство је у сарадњи са синдикатом било у комуникацији са представницима локалних заједница у вези са реалним могућностима за повећање коефицијената имајући у виду тренутну ситуацију, те је договорено да цијена рада не може бити нижа од 110 КМ“, рекла је министар Наталија Тривић.
Повећани су у одређеним платним групама најнижи износи коефицијената за плате, а остало је још само неколико група које је потребно усагласити у складу са могућностима буџета локалних заједница, односно доношења њихових нових буџета или ребаланса буџета у 2022. години.
Министарство просвјете и културе обезбиједиће бесплатне уџбенике:
– свим ученицима првог, другог, трећег и четвртог разреда основних школа,
– ученицима основних школа који су побједници републичког такмичења,
– ученицима од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више дјеце.
Министарство породице, омладине и спорта обезбиједиће бесплатне уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце и то за дјецу од петог до деветог разреда.
/ Министарство просвјете и културе Републике Српске/