Покрени се и посјети Романију – ПД „Гласинац“ Соколац – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
767
Љубитељима активног одмора у природи у понуди су бројни садржаји који крећу од планинарског дома на Романији и који су посјетиоцима на располагању током цијеле године. Издвајамо:
– Виа ферата „Соколов пут“
– Излети на видиковац „Црвене стијене“
– Бициклистичке туре по Романији
– Дјечији адреналин парк “ Вјеверица“ на Романији
Слика може припадати 5 особа, људи стоје, планина и дрво

„ДОЂИ И ВИДИ РОМАНИЈУ“

Нудимо много могућности за изазовне, адреналинске,  угодне шетње  и боравак на планини Романији. Спремни смо да прошетамо са вама драги пријатељи на значајна мјеста која ће вас одушевити и уживаћете у величанственим  погледима који се пружају са романијских стијена.Располажемо са планинским стазама са стазам а за оне који желе да одмарају и уживају у панорамама, као и стазама за искусне планинаре жељне висина и адреналина.

ПЛАН  АКТИВНОСТИ  Виа ферата „Соколов пут“

08:30h – 09:00h

Долазак на Романију – туристичке информације, окупљање на локацији Надроманија, планинарски дом „Црвене стијене“ и основне информације стази и  кретању Виа фератом.Полазна „станица“ ферате „Соколов пут“ која је  укупне дужине од 350 метара  налази се у самом подножју Црвених стијена, до које вам је од планинарског дома „Гласинца“ потребно око 20 минута хода кроз шуму. Од почетка до краја ферате, то јесте, до успона на сами врх Црвених стијена, потребно вам је око сат и тридесет минута. Фератом могу да се крећу углавном психофизички спремни планинари, који знају како се користи сертификована опрема, која укључује појас, шљем и виа ферата сет. Није дозвољено кретање фератом неискусним пењачима и малољетним лицима, без пратње пунољетне особе.  Најнижа старосна граница је 14 година. Висинска разлика коју један планинар прелази на ферати јесте око 160 метара. На том путу очекује вас много занимљивих и узбудљивих дијелова, гђе се углавном крећете уз помоћ сајле, придржавајући се за стопе. При крају ферате очекује вас прелазак преко висећег моста, који је права атракција јер спаја двије стијене између усјека и након којег вас очекује посљедњи успон до врха.

Слика може припадати 1 особа и небо

09:30 h – 10:00h Изнајмљивање опреме  и припрема за полазак на  ферату Соколов пут. Рентање опреме и потписивање  изјаве о одговорности.

10:00 – 12:30 часоваVia ferata  „Соколов  пут“ – видиковац „Црвене стијене“ – планинарски дом „Црвене стијене“

12:30 – 13:30 Одмор, освјежење у планинарском дому „Црвене стијене“ .

Слика може припадати природа и дрво

Период (мај -новембар)

Услуге изнајмљивања опреме 15,00 КМ.

Услуге водича на ферати 50,00 КМ. Исхрана један оброк 15,00 КМ.

Смјештај у планинском објекту, цијена преношићта 15,00 КМ.

Смјештај у камп насељу на једној од локација предвиђених за кмаповање на Романији ( карта са локацијама, као и  изнајмљивање шатора у периоду јуни-август по цијени од 20,00 КМ, на располагању је 6 шатора )

За посјетиоце који не користе Виа ферату „Соколов пут“ на располагању су уређене планинарске стазе до најатрактивнијег видиковца Романије

Варијанта 1. стаза од планинарског дома до видиковца „Црвене стијене“ укупне дужине 1,5 километар.

Варијанта 2. кружна стаза која поред планинарског  дома води кроз шуму до видиковца „Црвене стијене“ и назад  рубом стијена укупне дужине 4 километра.На подручју општине Соколац посјетиоцима је на располагању преко 200 километара уређених шетачких стаза у зависности од инетересовања и физичких могућности.

Бициклизам на Романији

Бициклистичке  стазе на Романији на располагању су дужине од 10 до 50 километара прилагођене за планински бициклизам ( лаке-рекреативне, средње тешке и тешке) у зависности од интересовања и физичких могућности.

Постоји могућност рентања бицикла, као и ангажовања водича по цијени за два часа 50,00 КМ, са картом бициклистичких стаза.

Нудимо могућност организовања бициклистичких вожњи са обиласцима знаменитости Сокоца и околине ( културно-историјски споменици и наслијеђе, вјерски објекти, ријеке, водопади, пећине и слично) уз могућност ангажовања водича и асистенцију моторног возила за превоз до стартне позиције ( цијена ангажовања возила је 2,00 КМ по једном километру, а биће промјенљива и условљена је цијеном горива).

Понуда за дјецу на Романији:

Дјечији адреналин парк “ Вјеверица“ на Романији  намјењен је за дјецу узраста од 7 до 15 година.

Коришћење дјечијег парка, опрема за дјецу и пратилац, коришћење сат    времена 10,00 КМ.

Сваки појединац потврђује и одговара за здравствене и психофизичке услове за учествовање на активностима у природи прихвата програм и учествује поштујући планинарску етику и придржава се плана, одлука и упута Водича.

Слика може припадати 1 особа, дрво и природа

Слика може припадати 5 особа, људи стоје, планина и дрво

 

Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац