Када ће доћи до ДЕНАЦИЗАЦИЈЕ Сарајева? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
537

Свима је већ познато да је Сарајево можда и једини главни град неке европске државе у коме се школе, тргови и улице зову по истакнутим фашистима и зликовцима тога времена. Вјероватно је само Украјина у последњих година постала конкурентна Федерацији БиХ по томе.

Иако о томе говоре понекад домаћи политичари и људи из Републике Српске, изгледа да то пуно не интересује оне у Сарајеву који политику заснивају често баш на тим идејама. Наравно да су улице добиле имена за вријеме владавине СДА, али то је само дио „националне“ историје ове скупине, па и не чуди.

Парламентарац БиХ, Златко Милетић скоро је говорио о преко 10 улица у Сарајеву које носе имена фашиста из Другог свјетског рата. Иако је ушао у дискусију због тога са Бакиром Изетбеговићем, овај се није освртао на то шта Милетићу смета. Честпо се чуло у медијима да је његов отац био дио фашистичке јединице, а српски члан Председништва Милорад Додик, јавно је оптужио покојног Алију Изетбеговића (Бакировог оца) да је био припадник СС Ханџар дивизије. Враћамо се на то, да је јасно зашто се некада „мултиетничко“ Сарајево претворило у СС Сарајево.

Смијешно би било да очекујемо од западних представника ОХР-а да реагују по питању тога, када баш тај ОХР највише представљају они који долазе из државе гдје се рађао фашизам.

Демократија је одавно излизана ријеч која иза себе крије фашиам. Повампирени фашизам у Европи!

До када ће цивилизовани дио Европе, почети са ДЕНАЦИЗАЦИЈОМ Сарајева, остаје нам да видимо и чекамо, а чекамо већ 30. година.