Bitka na Glasincu: Dan kada su se Srbi i Muslimani zajedno borili – GLAS REGIJE.057

0
2025

Bitka na Glasincu desila se 21.septembra 1878. godine na Glasincu, kada su se sukobile pobunjeničke snage sa austrougarskom vojskom. Nakon ulaska austrougarskih trupa u Sarajevo, okupacione trupe su septembra 1878. godine u istočnoj Bosni naišle na poslednji snažan otpor, na Glasincu.

Ustanici su se utvrdili na položaju između Bandina Odžaka i Šenkovića na Glasincu. Snagu pobunjenika činilo je oko 7.000 boraca sa tri topa. Bitka je počela rano ujutro u sedam sati i trajala je do jedan sat po podne. Završila se teškim porazom pobunjeničkih trupa. Posle boja pobunjenici su se sa Glasinca povukli u pravcu Rogatice te dalje prema Goraždu i Višegradu. U borbi su austrougarske jedinice imale osjetne gubitke. Pod komandom pukovnika Rakosovića austrougarske trupe ušle su u Rogaticu 22. septembra 1878. , a zatim i u ostala mjesta istočne Bosne. Po ulasku u varoši istočne Bosne odmah je počelo razoružavanje naroda, koji je pod prijetnjom smrtne kazne pozvan da preda oružje.

U borbi na Glasincu odigrala se i velika pogibija srpskog stanovništva u zbjegovima na Mladu, kada je odred austrijskih trupa upao u zbjegove i izvršio mnoga zvjerstva.