Заштитна природних ресурса на Романији – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
510
Представници Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац, едукатори и водичи представили су присутним активности вођене по питању заштићеног подручја на Романији. Извјесно је да ће до краја године бити проглашено заштићено подручје Споменик природе „Црвене стијене“ на Романији који обухвата простор од планинарског дома до видиковца Црвене стијене у површини од 8,82 ха. Мајка природа је богато даровала овај романијски простор шумским богатством, биљним и животињским свијетом, љековитим биљем и гљивама, изворима хране и чисте воде, бројним природним ресурсима који доприносе условима за живот и развој привредних и пољопривредних грана.
Годинама се предузимају активности да се створе услови да посјетиоци у потпуности уживају у благодетима које се пружају на Романији, а ми као планинари доприносимо њиховом очувању и унапређењу. Заједнички радимо на подизању свијести о крхкој природи и подстичемо остале на одговорно понашање и поступке.
Најмлађим учесницима дружења на планини представљени су нови рекреативно -забавни садржаји за дјецу. Жеља нам је да дјеца кроз игре у зеленилу проводе слободно вријеме у природи и усвајају здраве животне навике.
Минулих дана у склопу пројекта настављене су активности на маркацији планинарских стаза, те су постављени путокази „Хајдучких стаза на Романији“.
Пројекат ”Романија више од планине” траје од 15.06.-14.12.2022. године, а кроз различите активности допринјеће побољшању услова за развој планинског туризма и унапређењу туристичке понуде Романије кроз увођење нових садржаја за посјетиоце свих генерација.
Пројекат под називом „Романија више од планине“ се имплементира у склопу Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 ( РеЛОаД2), који финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).Пројекат суфинансира Град Источно Сарајево.