Погубљен мушкарац који је убио седам особа – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
570
У Јапану је данас погубљен мушкарац који је убио седам особа у препуној трговачкој четврти у Токију 2008. године.

Министар правде Јошихиса Фурукава рекао је новинарима да је Томохиро Като (39) објешен у притворском центру у Токију, пренио је АП.

Фурукава је рекао да је смртна казна оправдан одговор на гнусан и насилни злочин и да укидање најтеже казне у овом тренутку није било прикладно.

Поручио је да се Като темељно припремио да почини масовна убиства, како је рекао, грозни чин који је довео до изузетно озбиљних посљедица, који је имао велики утицај на друштво.

Като је у јуну 2008. године одвезао свој камион низ улицу у трговачкој зони у Акихабари, ударивши у гомилу људи и убивши три пјешака, затим је изашао из возила и насмрт избо четири особе, а ранио још 10.

На снимку надзора које је касније емитовала национална телевизија НХК, види се како како купује ножеве два дана прије напада, смије се са радником продавнице и повремено прави убадајуће покрете рукама.

У медијским извјештајима се наводи да је на интернету поставио неколико порука из очаја и упозорења да планира да убије људе у масовном нападу.

Окружни суд у Токију осудио је Катоа на смртну казну 2011. године, а Врховни суд је одбио његову жалбу 2015. године.

Како је рекао министар правде, Јапан тренутно има 107 осуђених лица на смртну казну, укључујући 61 који траже поновно суђење.

Јапан је задржао смртну казну упркос растућим међународним критикама, а истраживање јапанске владе показало је да огромна већина јавности подржава погубљења.

У Јапану се егзекуције спроводе у строгој тајности, гдје затвореници нису обавјештени о својој судбини све до јутра када их објесе, наводи америчка агенција.

Извор: /Глас Српске/