U susret Ilindanskom saboru “Borike 2022 “ – Tri dana skromnog slavlja – GLAS REGIJE.057

0
241

Tradicionalni „Ilindanski sabor“ na Borikama održaće se i ove godine. Poseban odbor za njegovu pripremu odlučio je da program sabora bude nešto skromniji nego nekih ranijih godina.

Slaviće se i dalje tri dana, ali bez pompe i velike priče. Ostale su tradicionalne „Igre bez granica“ u petak 29. jula. Opet će, u organizaciji Đečijeg vrtića „Bambi“ iz Rogatice, centru pažnje biti đeca i roditelji uz otvorena vrata i svoj ostaloj đeci koja se toga dana nađu na Borikama. Kao i uvijek biće tu raznih „disciplina“ koje će nekoga obradovati a nekoga i rastužiti zbog uspjeha ili neuspjeha.

U subotu i neđelju, 30. i 31. jula, osim uobičajenih jutarnjih i večernjih bogosluženja u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nema drugih manifestacja, a u poneđeljak, 1. avgusta, uz jutarnje bogosluženje, u 15 časova počeće turnir u malom fudbalu do večernjeg bogosluženja u crkvi.

Na sam dan Svetog proroka Ilije, Ilindan, u 9 časova je veliko praznično bogosluženje u crkvi i svečana litija koja će se okončati polaganjem vijenaca i cvijeća pred prigodnim Spomen-obilježjem koje, imenima i fotografijama, čuva sjećanje na 81 poginula borca i 10 civilnih žrtava boričkog kraja u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Oko 11,30 časova biće otvranje prostorija Udruženja žena „Borike“, a u 16 sati je u organizaciji Opštinske Turističke organizacije izbor najljepšeg slavskog kolača koji će kasnije završiti na trpezama domaćica koje su ga kuvale, šarale, pekle i donijele na takmičenje.

Vrijeme od 13,30 i sve do 19,30 časova predviđeno je za sportska takmičenja. Počeće sa polufinalnim a završiti sa finalnom utakmicom u malom fudbalu. Izmeđ njih održaće se navlačenje konopca, skokovi u dalj i vis sa mjesta, bacanje kamena s ramena, pješačke i konjske trke – sve uz skromne novčane nagrade za najuspješnije koje je obezbijedio načelnik opštine Milorad Jagodić i Opštinska uprava.

Sve u svemu, mnogi će naći nešto za sebe, a ljubitelji narodnog kola i pjesama imaće više vremena da zaigraju, a trebalo bi da se čuje i ona starogorska grlena „Oj Boriko ne bih te volio da se nisam u tebi rodio“!

izvor, foto :058.ba