Руси заузели Северск – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
299

Украјинска страна није потврдила губитак Северска.

Град Северск од данас налази се под контролом оружаних снага Луганске Народне Републике, саопштило је Министарство унутрашњих послова ЛНР.

„Северск је под нашом контролом”, поручио је помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељев на Првом каналу, пренела је агенција РИА Новости.

Руски војни извори раније су саопштили да је положај украјинских трупа у Северску већ неколико дана био је веома тежак. Борбени морал војног особља које брани град био је „изузетно низак због значајног броја губитака насталих током борби“.

Према овим изворима у јединицама 10. брдске јуришне, 17. тенковске и 24. механизоване украјинске бригаде више од 40 одсто људства одбило је да извршава своје задатке, игнорише наређења команданата, а све су чешћи били случајеви  случајеви дезертерства и напуштања положаја без наређења.

Украјинска страна није потврдила губитак Северска.

Према извештајима са терена Северск није у потпуности ослобођен јер се настављају борбе за контролу над околним висовима у близини града.

Осим тога, појачано је дејство руске артиљерије по позиција Оружаних снага Украјине у области Северска.

Град Северск налази се 30 километара западно од Лисичанска, који су претходно ослободиле савезничке снаге.

Град са популацијом од око 11.000 људи налази се на раскрсници путева, од којих један води јужно до Бахмута, који је важно транспортно чвориште, наводи руска агенција.