Вријеме је за роштиљ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
248

Роштиљ је умјетност и вјештина која се стјече искуством. Да бисте испекли квалитетан комад меса потребно је избјегавати почетничке грешке. Прољеће је савршено годишње доба за печење роштиља и уживање у припреми хране на отвореном. Избјегните типичне грешке и направите укусан оброк у којем ће сви уживати.
1. Не узимате си довољно времена за маринирање
Роштиљ ће имати бољи окус ако га маринирате у уљу и зачинима неколико сати прије печења, а идеално би било и цијелу вечер прије припреме. Не заборавите у маринаду додати и нешто киселине попут лимуновог сока или оцта, јер ће оно спријечити развој канцерогених хетероцикличких амина (ХЦА) на високим температурама пржења.

 

2. Избјегавате кориштење додатне масноће
Немасно месо попут пилетине и пуретине залијепит ће се за решетке роштиља ако их не премажете неком масноћом. Папир за печење или четкицу намочите с уљем или маслацем, па пређите преко загријаних решетки прије него што на роштиљ ставите овакве комаде меса.

3. Стављате на решетку хладно месо
Као што не бисте хладан одрезак ставили у таву, тако је пожељно пустити да маринирано месо дође на собну температуру прије него што га ставите на решетку роштиља. На овај начин нећете “шокирати” месо топлином, а оно ће се љепше испећи и имати бољу боју.

 

4. Превише окрећете месо
Једном кад комад меса ставите на роштиљ боље га је што мање окретати и помицати. Наиме, месу с роштиља онај екстра окус даје карамелизација површине, до које се долази кад се комад меса пече на одговарајућој температури и у одговарајућем временском оквиру.

Кад мислите да је вријеме за окретање, хватаљкама њежно покушајте одвојити месо од решетке. Ако се месо још увијек лијепи за решетку требате га пустити да се пече још неколико минута дуже како бисте добили лијепу, карамелизирану површину.

Занима вас како спријечити да се месо лијепи за решетку? Неизбјежан, али многима и најгори дио код припреме роштиља је чишћење решетке.

Како бисте што брже и лакше очистили решетку роштиља, искушајте сљедећи трик: крумпир пресјеците на пола, забодите вилицу у једну половицу и пређите преко вруће решетке расјеченим дијелом крумпира.

Шкроб из крумпира створит ће танки, природни слој на решетки роштиља те ће се храна мање лијепити.

5. Не пуштате месо да се одмори
Да би се стабилизирали сокови у месу, а ваш одрезак остао сочан, сваки је комад потребно “одморити”. Након печења меса, замотајте га у алуминијску фолију или ставите у топли лонац и пустите да тако стоји бар пола времена од укупне термичке обраде. Алуминијска фолија задржат ће топлину, а ви ћете добити укусан комад меса.