Сладолед треба јести само љети – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1774

Тачни записи када се први сладолед појавио не постоје, но претпоставка је да су се неки његови облици почели припремати још у 2. ст. пр.н.е. Познато је да је Александар Велики уживао у леду који је био зачињен медом и соком воћа, а сматра се да је и римски цар Аугуст уживао у његовим чарима те је у љетним мјесецима слао војнике да му донесу снијег с оближње планине који су морали оплеменити свјежим воћем или воћним соковима
У 19. ст. сладолед постаје посластица у којој може уживати искључиво високи друштвени слој, но развој технологије и нових технолошких процеса резултира већом производњом сладоледа и његовом доступношћу преосталом становништву.

Од чега се састоји сладолед

Што је сладолед по саставу? На то питање треба одговорити с двије стране, једна је индустријска припрема сладоледа која се нажалост све више одмиче од ‘оригиналних намирница’ и користи ароме као њихове замјене, а друга је припрема ‘природних’ сладоледа, односно сладоледа направљених од намирница попут воћа, млијека, масноћа…

Нажалост, у многим сластичарницама и куповним сладоледима умјесто воћа наћи ћемо нпр. арому јагоде или пак арому чоколаде. Жалосно је што се данас мора истицати да неки сладолед садржи 50 % воћа и слично, што би заправо било нормално, а сладолед без ‘намирница – хране’ требао би бити ријеткост.

Ипак, истина је таква и треба пажљиво читати декларације како у трговинама, тако и у сластичарнама. Особно имам неколико омиљених мјеста, с одређеним сладоледима на које волим отићи и лизнути ту ледену сластицу. Дакле, може се наћи, али треба добро потражити!

Ако је база сладоледа воће препоруча се користити биљно млијеко Тхинкстоцк
Ако је база сладоледа воће препоруча се користити биљно млијеко Тхинкстоцк

Извор: Гуливер/Тхинкстоцк / Аутор: Тхинкстоцк

У индустријским сладоледима сваки састојак одговоран је за одређено својство. Тако нпр. млијечна маст осигурава богати кремасти окус сладоледа и доприноси позитивним карактеристикама које се осјећају када се сладолед топи, заслађивачи се заслужни за слатки окус сладоледа, стабилизатори дају вискозност и контролирају кристализацију сладоледа…

Наравно да су та сва својства важна, ипак прво би требало водити рачуна о храњивости и нутритивној квалитети па тек онда задовољавати све органолептичке карактеристике (које такођер сматрам јако битнима за потпуни угођај једења сладоледа).

О ауторици
Мр. сц. Ирена Швенда, водитељица Адхара – центра за нутриционизам и ајурведу, магистра је нутриционизма и маг. инг. биопроцесног инжењерства уз бројне друге надоградње и едукације из подручја ајурведе, фитотерапије и терапијске јоге, а завршава и знанствени магистериј из нутриционизма. У пракси с клијентима развила је холистички приступ раду спајањем наведених подручја како би се постигли врхунски резултати. Нутриционизам, ајурведа, јога, љековито биље, кретање и боравак у природи инспирирају је и у пословном и приватном животу, а циљ јој превенција и терапија кроз наведене алате те знање и свјесност о сретном и здравом животу пуном потенцијала пренијети на оне који су за то спремни кроз рад с појединцима, едукативним установама и тврткама.

Зашто сладолед треба јести само љети

Занимљиво је да би се, према аyурведи, сладолед требао јести само љети и то тијеком дана, када је вруће и не пада киша. Сладолед успорава пробаву, хлади тијело, и ако је млијечни, може утјецати на накупљање слузи, а код осјетљивих особа на проблеме с дишним путевима, посебно синусима. Велика количина слузи у пробавном тракту може бити изврстан медиј за раст непожељних микроорганизама. Сладолед ако је направљен од млијека, не би требао садржавати воће. Тако када савјетујем своје клијенте – обожаватеље сладоледа, уз млијечни сладолед бирам орашасте плодове, како прах и сл. Ако је база воће, препоручује се користити млијеко риже или неко друго биљно млијеко.

У љетним мјесецима сладолед ће постати омиљена намирница за расхлађивање. Осим готових сладоледа ми вам доносимо рецепт како бисте могли сладолед припремити сами код куће и у њему уживати када год зажелите (препоручујем тијеком дана за вријеме љетних врућина како бисте га могли правилно разградити).

Сладолед можете припремити сами код куће и у њему уживати када год зажелите Тхинкстоцк
Сладолед можете припремити сами код куће и у њему уживати када год зажелите Тхинкстоцк

Извор: Гуливер/Тхинкстоцк / Аутор: Тхинкстоцк

 

Сладолед од лимуна и кокоса

Потребни састојци:

¾ шалице исцијеђеног сока лимуна
3 жлице нарибане корице лимуна (код бирања коре агрума потребно је имати воће из органског узгоја)
4 жлице кокосова брашна
3 шалице зобеног врхња
4 жлице јечменог слада
3 жлице мљевених сунцокретових сјеменки препржених без уља

Припрема

Измијешајте зобено врхње, јечмени слад, лимунову корицу и кокос те ставите да се лагано загријава све док се састојци не помијешају.

Макните с ватре и оставите смјесу да одстоји око 10-ак мин.

На тави без уља препржите сунцокретове сјеменке и самељите их. У смјесу додајте исцијеђени сок лимуна и сјеменке сунцокрета те смјесу расточите у мале пластичне посудице (попут оних од јогурта или мање) те у њих забодите дрвене штапиће и ставите да се замрзне.