Орбан: Попадаће све Владе у Европи, наставе ли помагати Украјину – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
244

Мађарска је позвала на хитне мировне преговоре како би се окончао рат између Украјине и Русије, притом упозоравајући да ће дуготрајни сукоб потакнути господарску кризу која ће угрозити владе диљем Еуропе, пише Финанциал Тимес.

– Брзи прекид ватре у четверомјесечном рату једина је шанса Еуропе да избјегне девастирајућу рецесију – рекао је Балазс Орбан, политички директор у премијерском уреду презимењака Виктора Орбана, предвиђајући да ће и друге владе ЕУ политику војне потпоре Украјини замијенити “рационалношћу” и инзистирати на брзом завршетку сукоба у сљедећих неколико мјесеци.

Будимпешта је дуго времена била најближи партнер Москве унутар ЕУ и изазвала је фрустрацију у Бруџеллесу због њезине невољкости да након инвазије на Украјину прекине све везе с Русијом и пружи недвосмислену потпору украјинском предсједнику Володимиру Зеленском.

– Неки од мађарских партнера у ЕУ били су превише жељни борбе с руским предсједником Владимиром Путином, а тај сукоб увлачи цијели континент у кризу. Они желе рат и вјерују да могу побиједити Путина, окупирати Кремљ и то им је циљ. На почетку сукоба, барем у медијима, такво је било и увријежено мишљење. Али кладио бих се да ће се за четири мјесеца појавити више рационалности. У противном, цијене комуналних услуга и енергије, политичке дестабилизације и патња средње класе.постати ће реалност. Португалци и Шпањолци неће више прихватити тврдњу да су у рату јер су они предалеко од Украјине. Тако да ће политичке тензије сигурно расти – рекао је Баласз Орбан, који иначе није у сродству с премијером.

Мноштво застрашујућих господарских упозорења и рецесијских прогноза влада и средишњих банака о потенцијалној економској штети узрокованој сукобом потакнуло је разговоре између челника ЕУ о томе како би требали реагирати на руску инвазију, објашњава Финанциал Тимес. Неки економисти заговарају екстремне мјере попут рационализације потрошње енергије и ограничења раста цијена, преноси Јутарњи лист

Орбан је рекао и да је Будимпешта осудила руску инвазију, али је, за разлику од других држава ЕУ које заговарају Путинов пораз под сваку цијену, додао да је “сада вријеме да сједнемо и смиримо се… јер наш би циљ у сљедећим мјесецима требали бити преговори, мир, примирје и мир”.

– Мађарска не жели стварати проблеме. Али ако се покушате бавити политиком без да сагледате реалност око себе, једноставно ћете изгубити повјерење људи. Страши то што тренутно нема искрених расправа о актуалној ситуацији. Наш главни циљеви требали би у надолазећим мјесецима бити преговори и прекид ватре – казао је Балазс Орбан.

Прошлог мјесеца Будимпешта је успјела ублажити санкције ЕУ усмјерене на смањење купње руске нафте и ставила вето на напоре да се санкционира патријарха Руске православне цркве. Такођер је одбила допустити кориштење свог територија за транзит оружја у Украјину, с којом дијели границу од 137 километара.

Подсјетимо и да су се Виктор Орбан и Зеленски јавно сукобили у првим тједнима рата. Зеленски се супротставио Орбану тијеком суммита ЕУ због “оклијевања” око санкција Русији, док је Орбáн рекао да је украјински челник његов “политички противник”. Будимпешта је, међутим, понудила истакнуту потпору настојањима Украјине за чланство у ЕУ.

Балазс Орбан сматра како је “тешко” предвиђети природу будућег односа ЕУ с Путиновом влашћу и да ће бити потребне расправе о томе како се носити с Русијом након рата.

– Оно што смо радили у посљедњих 12 година више није одрживо јер су се околности промијениле. Зато бисмо требали минимизирати контакт с обје стране, причекати крај рата, а онда сјести и смислити што ћемо даље – закључио је политички директору у уреду мађарског премијера.

 

Извор: /Јутарњи.хр/