Готово је! Руска машинерија меље све пред собом – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
689

Након жестоких борба за сваку улицу која је премашила већ мјесец дана, гувернер Луханска Серхиј Гајдај објавио је на своме Телеграму како се украјинске снаге повлаче из Северодњецка.

“Украјинске оружане снаге морат ће се повући из Сјеверодонецка. Примиле су такву заповијед”, написао је Гајдај, а подсјетимо, раније се спомињало и повлачење из оближњег Лисичанска како би се избјегло опкољење које је пријетило како су руске снаге заузеле два насеља јужно од града који је такођер под тешким артиљеријским нападима.

Иначе, лухански гувернер процјењује како је у Северодоњецку 90% домова уништено или тешко оштећено, те како нема смисла остајати на расцјепканим обрамбеним положајима само како би се остало.

Нови Мариупољ
Уз Мариупољ, управо је Северодоњецк доживио неке од најжешћих борби од почетка руске инвазије. Језива је сличност са јужним лучким градом јер баш како су посљедњи мариупољски борци прије него су се предали, одолијевали руским противницама у подрумима челичане Азовстал, тако су се и украјински борци у Северодоњецку склонили у велику кемијску творницу Азот (као и број цивила у оба случаја, што су навела украјинска извјешћа).

Застрашујуће је било и гранатирање споменуте кемијске творнице због штетних ствари које су излазиле у пожару, а наде за обрану, унаточ јаким украјинским протуофензивама, пропале су када су Руси успјели разнијети све мостове преко тамошње ријеке, чиме су одсјекли град.

Након што су Украјинци успјешно обранили Кијев и преговорима у Истанбулу с Русијом договорили руско повлачење са сјевера, чини се како су Руси, по свему судећи, одлучили освојити Донбас под сваку цијену. Раније су британска обавјештајна извјешћа навела како су Руси научили на својим претходним грешкама те инвазију настављају пуно спорије како би спријечили…

 

Извор: /Дневно.хр/