Додик: „Путин ме позвао на нови састанак у септембру“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
433

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик састао се у  петак у Санкт Петербургу са руским председником Владимиром Путином.

Додик је за РТРС рекао да је састанак са Путином био пун разумевања и отворености, да је разговарано о више тема, пре свега политичких, попут улоге Русије као гаранта Дејтонског споразума. Он је истакао да је Путина информисао да се Кристијан Шмит представља као високи представник у БиХ иако нема одлуке Савета безбједности УН о томе.

Додик је рекао да је разговарано и о важним инфраструктурним питањима и да је потврђено опредељење да се гради гасовод у Српској и две електране, једна код Приједора, друга код Бањалуке.

Он је навео да је руског председника информисао и о томе да се људима из Републике Српске уводе санкције, укључујући и њега.

Додик је казао да га је Путин позвао на нови састанак у септембру, на којем ће бити разговарано о реализацији пројеката.

„Русија остаје значајан фактор одлучивања у СБ УН”, истакао је Додик.

Русија има одређених потешкоћа у односима са БиХ, у вези са приступом те државе санкцијама, али односи се настављају и развијаће се, рекао је руски председник Владимир Путин након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, преноси Танјуг.„Захвалан сам што сте дошли на форум у Санкт Петербургу, надам се да вам је био користан и занимљив. Нажалост, у садашњим условима са БиХ имамо одређених потешкоћа у вези са приступом санкцијама, али знамо ваш став и ми то веома ценимо”, казао је Путин, преноси агенција РИА Новости.

Он је додао да ће се упркос потешкоћама, односи развијати.„Посебно са онима који желе да одрже те односе. А колико ја знам, ви сте један од тих људи”, рекао је Путин.