Obilježavanje odbrane Sarajevsko-romanijske regije – GLAS REGIJE.057

0
1519

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas će biti obilježena herojska odbrana Sarajevsko-romanijske regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u kojoj je živote položilo više od 4.000 srpskih boraca, rekao je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Radomir Graonić.

Graonić je naveo da je odbrana Sarajevsko-romanijske regije bila jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Ovaj korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Sjedište Korpusa bilo je u Lukavici. Korpus je bio razmješten na širem području Sarajeva“, izjavio je Graonić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da je ovaj korpus imao 15.000 do 18.000 boraca naspram daleko brojnijih snaga Prvog i Drugog korpusa takozvane Armije BiH, te podsjetio da su jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa bile u dvostrukom obruču.

„Neprijateljske snage su pokušale izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja Sarajevsko-romanijskog korpusa. Najznačajnije su `Ljeto 92`, `Koverat`, te `Tekbir 95`. Slamanje ove ofanzive određeno je kao datum odbrane Sarajevsko-romanijske regije, jer je tada definitivno otklonjena opasnost i odbranjeno ovo područje“, naglasio je Graonić.

On je podsjetio da su jedinice Prvog i Drugog korpusa takozvane Armije BiH u operaciji „Tekbir 95“ brojale oko 46.000 ljudi, a Sarajevsko-romanijski korpus 17.500 boraca.

Graonić je rekao da je u borbama tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo više od 4.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa, dok ih je oko 10.000 ranjeno.

„Na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa. U znak sjećanja na poginule borce, na Ravnoj Romaniji je izgrađen Manastir Svetog Georgija, na čijim su zidovima u unutrašnjosti ispisana imena više od 4.000 poginulih boraca ovog korpusa“, napomenuo je Graonić.

Na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik sutra će u 11.00 časova biti služen pomen za sve poginule srpske borce, te položeni vijenci i cvijeće.

U 12.00 časova u Manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos poginulim borcima, a u 12.15 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika i kulturno-umjetnički program.

Izvor. /Srna/