Крсна слава манастира у Озерковићима, литургију служио митрополит – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
285

У манастиру Свете Тројице у Озерковићима, обиљежена је крсна слава – Тојице. Свету архијерејску литургију служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, након чега је услиједила литија, као и чин ломљења славског колача. Обраћајући се окупљеним вјерницима, митрополит Хризостом бесједио је о светим апостолима, истичући да су они били обични рибарски људи, који су све за собом оставили и кренули за Господом.

  • Они су се препали кад је Господ на Велики петак био разапет и омаловажен као њихов учитељ, у којег су имали велику наду. Онда су се разбјежали и неки нису вјеровали у Њега више. Господ их је послије опет позвао и окупио на чудесан начин, да им каже да је то Он, али нису разумјели писма што им је Господ у Старом завјету писао и говорио преко пророка светих људи. Онда им је Господ казао да сједе у Јерусалиму и да ће их обући у силу са висине. Није било науке и неке школе да би они могли сами да се уче и обучавају и управо оно што нама фали, Господ даје и надокнађује. Све недостатке, које имамо као људи, Господ нам на Божански начин надопуњује. И на данашњи дан, на величанствени празник – Педесетнице, испуњено је оно што је Господ казао – да ће их обући у силу висине, и то такву силу да ће побиједити Римско царство и претворити га у једну велику Цркву. Поред гоњења и страдања, Свети апостоли су узорали цијелу Римску империју и послијали ријеч Господњу, која је никла те је Римско царство постало највеће хришћанско царство у историји. Управо тај Дух свети је сила Божија или треће лице Свете Тројице, које је сишло на Свете апостоле и који нас увијек окрепљује – подсјетио је у бесједи митрополит и благословио народ, поручивши им да се радују на овај празник, испуњени благодаћу Духа светога.

Игуман манастира Свете Тројице јеромонах Георгије честитао је празник окупљенима, пожеливши да се у великом броју састају на многаја љета.

  • Људи често осуђују свештенике и владике, али није лако бити митрополит и стати пред Бога. Ја често кажем, помоли се за свога ближњега, осуда је јалова прича од које никакве користи нема. Тако да, нека је наш владика балгословен на многаја љета и да се, као и до сада, са нашим оцима окупљамо, заједно славимо, служимо и проповједамо Христа Господа. Нека је срећно данашње кумство породици Станојловић, која помаже обнову нашег манастира, да су живи, здрави и благословени – казао је игуман Георгије, а потом Удружење грађана „Свети Василије Острошки“ прогласио за кумове славе наредне године.

Поменуто хуманитарно Удружење, данас је, по трећи пут, организовало ходочашће манастиру у Озерковићима, а у колони се нашло четрдесетак поклоника.

  • Рано јутрос, испред Цркве светог пророка Илије, упутили смо се на овај свети пут, дуг 18 километара и прије почетка литургије сви успјешно стигли на одредиште. Дочек је био величанствен, а окупили су се људи из разних крајева. За нас је велика част и радост што смо, као Удружење, преузели кумство за наредну годину. Надамо се да ћемо часно одговорити том задатку и да ћемо привући још већи број људи да нам се придруже на ходочашћу, да достојно обиљежимо крсну славу манастира Свете Тројице и сљедеће године – поручио је Дејан Елез, предсједник Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ из Сокоца.

Манастир Свете Тројице у Озерковићима смјештен је на тромеђи општина Соколац, Пале и Рогатица. Темељи ове светиње освештани су 2002. године, а манастир је посебно заживио у посљедњих неколико година са доласком јеромонаха Георгија (Станковића).

 

Извор: /ИЦ-Соколац/