Камп на Јахорини за вше од 350 дјеце из цијеле Републике

0
518

Више од 350 дјеце из Републике Српске боравиће на Јахорини од 6. до 8. јуна у оквиру првог „Талент кампа 2022“, гдје ће на другачији начин стицати нова знања од еминентних стручњака из Српске и Србије из различитих области природних, друштвених наука, умјетности и спорта, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Тривићева је послије сједнице Организационог одбора кампа изјавила новинарима у Бањалуци да је камп намијењен за талентовану и даровиту дјецу Републике Српске, побједницима републичких такмичења.

Она је нагласила да камп организују Министарство просвјете и културе Републике Српске, Републички педагошки завод у сарадњи са Иновационим центром, а под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Тривићева је подсјетила да су ресорно министарство и Влада Српске награђивали ову дјецу обезбјеђивањем бесплатних уџбеника, организовањем пријема код предсједника Владе.

„На овај начин смо жељели да директно подржимо управо оне најбоље који су се показали на републичким такмичењима основних и средњих школа у Српској и да покажемо да нам је стало да награђујемо њихов рад и да им можемо обезбиједити додатне едукације које ће користити у њиховом даљем професионалном развоју“, рекла је Тривићева.

Прослављени српски рукометаш Младен Бојиновић рекао је да му је драго што је дио феноменалне приче и изразио наду да ће камп сваке године бити бројнији.

Бојиновић је навео да ће његово присуству у кампу значити подршку и подстицај младим људима да се баве спортом, да израсту у праве људе и буду велики шампиони.

Мастер технологије са Природноматематичког факултета Универзитета у Бањалуци Драгана Стевић рекла је да ће у двије радионице на занимљив начин бити представљена природна богатства Републике Српске.

„У оквиру тога ћемо урадити и неколико експеримената гдје ће ученици имати прилику да физички манипулишу са минералима, те ће видјети како то климатске промјене утичу на физичко-хемијске особине минерала“, рекла је Стевићева.

Академски сликар Александра Кузмановић рекла је да ће на Јахорини одржати ликовну радионицу са млађом дјецом на којој ће бити прављене маске, што ће, како каже, подстаћи све аспекте њиховог развоја.

Специјални гости кампа биће програмски директор Дјечијег културног центра Београд Леонтина Папић и прослављени српски џудиста Немања Мајдов.