Отворена изложба “30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији”

0
444

У Цековића кући на Палама данас је отворена изложба под називом “30 година Републике Српске у Сарајевско-романијској регији”. Изложба је постављена у оквиру манифестације коју Борачка организација општине Пале организује до Видовдана, 28. јуна, поводом 30 година од почетка Одбрамбено-отаџбинског рата, с циљем очувања сјећања на погинуле борце и жртве пострадале за Републику Српску.

Декан Филозофског факултета Драга Мастиловић подсјетио је да се данашњом изложбом о томе како је рођена Република Српска затварају овогодишњи Дани Филозофског факутета, манифестација која је почела 13. маја.

– Овом изложбом заокружујемо ту манифестацију. Изложба је резултат заједничких напора Средњошколског центра на Палама и Филозофског факлтета. Аутори изложбе су група професора која се с необичним ентузијазмом баве културом памћења и којима је јако стало до тога да процес стварања Републике Српске не падне у заборав већ да буде трајно обиљежен у свијести, посебно млађих генерација – рекао је Мастиловић.

Он је подсјетио да се идеја о овој изложби јавила прије пар мјесеци, када су Филозофски факултет и Средњошкоски центар Пале заједнички реализовали пројекат посјете Народног музеја Краљева која је говорила о стријељању Краљевчана 1941. године.

– Циљ данас отворене изложбе је да покажемо процес стварања Републике Српске и улогу и значај Српског Сарајева у том процесу – рекао је Мастиловић.

Према његовим ријечима, управо су у Српском Сарајеву настале институције Републике Српске и Српска је одњегована на овом простору, што не смије пасти у заборав већ се мора чувати као дио културе памћења.