Препород Борачке организације „Пале“

0
475
Сви смо свједоци учесталих активности БО „Пале“ у последње вријеме, односно у вријеме од како је дошло ново руководство на чело ове организације.Поводом тога, јуче се огласила и сама Борачка на свој фејсбук профилу следећимсаопштењем:
Сада већ можемо бити поносни на чињеницу да све више наших институција и грађана, а нарочито младих, позитивно реагује на активности које покреће Борачка организација општине Пале. Суштина је да сви схватимо да је ово НАША организација, која има задатак да води рачуна о свакој породици погинулог борца, РВИ и демобилисаном борцу. Као и да водимо рачуна да као народ никако не заборављамо што не бисмо смјели.
У најкраћем:
– Све школе са подручја општине су врло заинтересоване за сарадњу на унапређењу Културе сјећања. Све чешће чујемо овај израз кији је јако битан за сваки народ који држи до очувања своје традиције и идентитета. Јуче смо на прослави Дана школе „Србија“ добили захвалницу, а у школском реферату је истакнуто задовољство успостављеном сарадњом. У петак 27.05. ћемо имати велику подршку ОШ „Мокро“ на откривању споменика погинулим борцима.
– Заједно са ОШ „Мокро“ смо организовали комеморацију код споменика на Раковцу. Сада су кренуле нове идеје око додатног уређења овог и других споменика.
– Организовали смо час историје на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ за ученике школа из Пала, Братунца и Сокоца, и тиме оживили Споразум о сарадњи са Филозофским факултетом. Након овог часа кренуле су нове идеје за сљедеће историјске часове.
– На нивоу општине успостављена је Радна група за културу сјећања (Општина Пале, Културни центар, Народна библиотека, Филозофски факултет, Вртић Буба Мара, све школе,…) која би у будућности требала имати важну улогу.
– Млади историчари су са нама од прошле године, и свако наше обиљежавање укључује пригодну бесједу.
– Заједно са спортским клубовима и осталим организацијама учествовали смо у „Дану без телефона“ за паљанску дјецу.
– Наш млади фотограф нам израђује фотографије које објављујемо (не жели да спомињемо име), и имамо планове за нове пројекте.
– Наша млада продуцентска кућа нам израђује филмове који ће остати трајни документ за многа дешавања. У плану је израда документарног филма о страдању наших бораца у Жепи. Све ће направити наши млади људи.
– Црвени крст планира да ускоро заједно изведемо велику акцију добровољног давања крви, зато што је јуни 1992. године мјесец када су паљански борци највише настрадали. Ова акција се уклапа у наше „Сјећање на јуни 1992. године“.
Има тога још много, али је ред да истакнемо понешто што указује на позитивне реакције локалне заједнице. Све набројано има за циљ да борци и припадници борачких категорија у Палама буду више уважавани него до сада.
ХВАЛА СВИМА.