Одржан час историје за ученике из Пала и Братунца на „Малом Зејтинлику“

0
479

Декан Филозофског факултета на Палама и историчар Драга Мастиловић, данас је на Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ одржао историјски час за око 500 ученика осмих и деветих разреда основних школа са подручја општина Пале и Братунац. Часу је присуствовала и група ученика СШЦ „Василије Острошки“  Соколац.

Декан Мастиловић је рекао новинарима да је као историчар и човјек задовољан што су се појавиле иницијативе да се на овакав начин изграђује култура памћења код дјеце као једног од неопхдних елемената нашег опстанка на овим просторима.

  • Када говоримо о култури памћења постоје два велика проблема: први је незнање а други проблем је међусобно непознавање српског народа на различитим српским крајевима и етничким просторима и зато сматрам да је ово начин да ученици сазнају више о историјским садржајима, не само из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата већ уопште кроз историју страдања и затирања Срба на овим просторима. Дошли смо нажалост до тога да овдје имамо остатке остатака српског народа западно од ријеке Дрине – навео је он те додао да је било вријеме да дјеца почну обилазити оваква мјеста, слушати историји, учити и у каснијем периоду ширити то знање, јер на крају у том историјском трајању ова дјеца ће ускоро преузети на себе одговорност за Републику Српске а то могу само ако буду знали колико је она скупо плаћена.

 

Предсједник Борачке организације општине Пале Петар Клисара изразио је задовољство што је Борачка организација у сарадњи са Филозофским факултетом Пале Универзитета Источно Сарајево уз подршку ресорног министарства и локалне управе Пале организовала скуп на коме су млади спознали о дешавањима током минулог и претходних ратова, те најавио да ће овакви скупови постати традиционални.

Како је рекао директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић, дјеца на овакав начин усвајају знање и овдје могу видјети глоготу коју је доживио српски народ. На тај начин и ученик паљанске школе Павле Фуртула је истакао задовољство што су у великом броју показали шта и младима значи Република Српска.

  • Ово је доказ да су наши најмилији дали најсветије за темеље Републике у којој данас живимо. Учим много о српској историји. И како сам зрелији више се везујем за појам који значи српство. Кроз приче са дједом учим шта се дешавало кроз вијекове са српским народом – навео је ученик Павле Фуртула.

Након помена који је служило свештенство Црквене општине Соколац, присутни су положили вијенце и прислужили свијеће српским борцима.

Иницијативу за посјету Војничком спомен гробљу „Мали Зејтинлик“ покренула  је Комисија за очување традиција ослободилачких ратова српскога народа у Борачкој организацији општине Пале.

 

Извор: /Инфо центар – Соколац /