Ђаци помогли колеги у инвалидским колицима, па награђени за идеју

0
279

БИХАЋ – Ученици Трећег један разреда Електротехничке школе у Бихаћу осмислили су пројекат како би помогли школском колеги, Харису Хоџићу, који је од рођења прикован за инвалидска колица, те су награђени првим мјестом у оквиру програма „Цивитас“, којег проводи Министарство за образовање УСК.

Ученици су израдили идејно и пројектно рјешење које подразумјева изградњу електричне рампе за инвалидска колица, будући да се настава у школи који похађају одвија на другом и трећем спрату зграде.

За Хариса то представља велику потешкоћу, обзиром да није у стању с инвалидским колицима савладати бројне физичке препреке, па га други ученици морају носити на спрат.

„Моја болест је хередитарна спастична парапареза, због чега не могу покретати ноге, па је долазак у школу веома комплексан. Нажалост, у већини зграда суочавам се с несавладивим физичким препрекама, па тако и у нашој школи, јер не постоје прилагођени прилази за инвалидне особе. Прва препрека је сам улазак у школу, степениште, као и школски инвентар, све је то неприлагођено за мене. Посебан проблем је улазак у школски тоалет“, каже Хоџић.

Према ријечима ученика Ведада Хајдаревића, спонтано су дошли на идеју да осмисле пројекат како би покушали помоћи Харису, али и свим другим ученицима с инвалидитетом.

„Консултовали смо се са нашим професорима, затим с надлежним институцијама око тога шта нам је све потребно за израду пројекта, радили смо у тишини и на крају смо награђени“, каже Хајдаревић.

На своје ученике поносан је и директор ове школе, Самир Бећирспахић, који каже како школа нема средстава за реализацију пројекта.

„Позитивно је што је све произвело позитивна осјећања код ученика и професора, као и код јавност, па се надамо да ћемо некако успјети осигурати средства. Мислим да је добро што ученици размишљају на овакав начин и имају овакву врсту емпатије“, истакао је Бећирспахић.

Ученици се надају како ће њихова лијепа идеја бити ускоро остварена у пракси.

 

Извор:/Независне/