Prirodni resursi i potencijal opštine Istočni Stari Grad

0
382

Prirodni resursi

Opština Istočni Stari Grad smještena je u Istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Na nadmorskoj visini od 1470 metara na mjestu gdje se sastaju Ozren i Romanija smjestilo se Crepoljsko, vazdušna banja naročito dobra za oboljele od štitne žlijezde, mnogi je upoređuju sa Zlatiborom. Na Crepoljskom se nalazi i hotel Srce koji je u manjoj mjeri devastiran i jedan je od glavnih atributa Opštine za brži razvoj i smanjenje nezaposlenosti.

Dio olimpijskog Trebevića pripada našoj opštini. Šume Trebevića nazivaju pluća grada i sam po sebi predstavlja idealno mjesto za odmor i rekreaciju.
Što se tiče ugostiteljsko-turističkih objekata na području Trebevića u funkciji je dom na Čelini kojim upravlja Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva, gdje organizuje likovne kolonije tokom ljetnih mjeseci i okuplja umjetnike iz cijelog Svijeta.

Dom Energoinvesta na Tornju je u ispravnom stanju, ali nije u funkciji. Isto se odnosi i na sporstsko-rekreacioni centar Privredne banke. Dom Mladost kao i dva manja su porušeni i devastirani tokom rata, ali realizacija projekta  „Žičara“ koja treba da se obnovi na mjestu gdje je instalirana prije rata, ulaganje u devastirane objekte čini veoma atraktivnim.

Turizam dobiva ocjenu najvišeg prioriteta, poslije perioda potpune zapostavljenosti turističkog sektora sa akcentom hitne rekonstrukcije prijeratnog perioda. Koristi od turizma u ruralnim područjima se počinje prepoznavati kao elemenat podrške ruralnoj privredi, tj. turističkom sektoru.

Područje Vučije Luke obiluje bogatom florom i faunom, pruža izvanredne mogućnosti za ljubitelje lova. Posebno je zastupljen lov na vukove, lisice, divlje svinje, zeca i srndaća. Na pomenutom području nalazi se Ekološka kuća za odmor i rekreaciju  koja je u završnoj fazi izgradnje u privatnom je vlasništvu i građena je u etno stilu.

Brojna sela naše opštine čuvaju tradiciju i narodne običaje koji su ovdje vijekovima stvarani. Specifična pjesma, narodna nošnja, igra, a posebno kuhinja daju našim selima odlike jedinstvenosti. Nekropole stećaka srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika nalaze se u manjim grupama na području opštine

Naša regija pruža izvanredne mogućnosti za razvoj zimskog, seoskog i lovnog turizma, u prilog tome svjedoči geografski položaj, ugodna klima, blizina grada Sarajeva , kao i  Nacionalnog parka Skakavac, a u sklopu koga se nalazi veličanstveni istoimeni vodopad, nadaleko poznat po svojoj snazi, visin i, jedinstvenoj i neponovljivoj ljepoti.

Beskrajna prirodna ljepota kao i tradicionalna  gostoljubivost naših stanovnika nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Izvor: Grad