ШЕХОВАЦ: „ЗА ПРВА ТРИ МЈЕСЕЦА 117 КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА“

0
287

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево у првом тромјесечју ове године евидентирано је 117 кривичних дјела, што је за једно мање у односу на упоредни период лани, изјавио је начелник Полицијске управе Бранимир Шеховац.

„Стање безбједности у овом тромјесечју оцјењујемо као стабилно и задовољавајуће, а прати га и висок степен укупне расвијетљености кривичних дјела 86 одсто као и расвијетљеност по непознатом починиоцу од 63,64 одсто. Остварени су веома добри резултати у области злоупотребе дроге“, навео је Шеховац.

Он је на конференцији за новинаре на Палама рекао да је од укупног броја кривичних дјела била два са већим степеном друштвене опасности, и то нехатно лишење живота и убиство у покушају, оба по познатом извршиоцу који су лишени слободе и предати надлежном тужилаштву.

Шеховац наводи да је расвијетљено једно кривично дјело разбојништво, као и једно кривично дјело крађа путничког аутомобила које је пронађено и враћено власнику, а против извршиоца достављен извјештај надлежном тужилаштву.

Према његовим ријечима, евидентирано је 16 кривичних дјела насиља у породици што је смањење у односу на упоредни период претходне године, сматрајући да је то резултат добре сарадње полиције са осталим институцијама у систему заштите.

Као добар резултат у протекла три мјесеца начелник Шеховац издвојио је и успјешно обезбјеђење зимске туристичке сезоне на Јахорини и нагласио да ће рад полиције и даље бити усмјерен на очување повољног стања безбједности на олимпијској планини и у предстојећој љетној сезони.

Шеховац поручује да ће Полицијска управа Источно Сарајево наставити и даље да спроводи своје планске превентивне и репресивне активности с циљем подизања стања безбједности на виши ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина рекао је да је полиција регистровала 117 кривичних дјела, те је поднесено 105 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против тих лица надлежном тужилаштву.

„Регистрована су 92 кривична дјела из области општег криминалитета, 10 кривичних дјела из области привредног криминалитета, седам у вези са опојним дрогама, док је осам кривичних дјела из области безбједности саобраћаја“, истакао је Церовина.

Он је каже да је од укупно 39 кривичних дјела извршених од непознатих починилаца, а 28 кривична дјела су расвијетљена, од чега пет из претходних година и то четири тешке крађе и једно оштећење и одузимање туђе ствари.

Према његовим ријечима, у области привредног криминалитета, поднесено је седам извјештаја тужилаштву против 11 лица. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи 88.432 КМ, колико износи и противправно стечена имовинска корист.

Када је упитању област организованог криминалитета, евидентирано је 116 случајева злоупотребе дроге , од чега седам кривичних дјела и 109 прекршаја. Одузето је 5.488 грама марихуане, 46,85 грама спида и један џоинт.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић рекао је да нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, тако да је стање и из ове области задовољавајуће.

„У протекла три мјесеца евидентирано је 78 нарушавања јавног реда и мира што је за 33,9 одсто мање у односу на исти период прошле године. Због нарушавања јавног реда и мира санкционисана су 92 лица, поднесено 14 захтјева за покретање прекршајног поступка, док је издато 76 прекршајних налога“, изјавио је Кушић.

Он додаје да је у структури прекршаја најчешћа туча, физички напад и вријеђање.

Према његовим ријечима, забиљежено је смањење броја саобраћајних незгода за 6,5 одсто. Он је прецизирао да се догодило 159 саобраћајних незгода гдје је једна са погинулим лицем, девет са теже повријеђеним лицима, 19 са лакше повријеђеним лицима и 130 са материјалном штетом.

Кушић наводи да је регистровано 7.622 прекршаја из области саобраћаја, док су искључено 462 возача, највише због вожње под дејством алкохола, и то 336.