Руси отпочели битку за цијели Донбас

0
1084

Руско министарство одбране на свом ТВ каналу објавило је снимке борбене мисије руског бомбардера Су-34 који је био опремљен са ракетама ваздух-земља са којима су гађани циљеви у Украјини. Претпоставља се челичана Азовстал у Маријупољу и позиције украјинске војске у новој офанзиви која је започела у Донбасу у понедељак увече санжном артиљеријском припремом.
На снимку се виде бомбардери Су-34 који су преузели интензивну улогу од кад је почео рат у Украјини. Ескадрила која је снимана полетала је са ракетама-земља ваздух Кх-29. Неки од авиона имали су опрему за електорнско ратовање САП-14.
Ракета Кх-29 (НАТО ознака АС-14 Кеге). Ова ракета налази се у оперативној употреби руске авијације од 1980. године. Са њом су наоружане све летелице руске војске. Ради се о ракети средњег домета која може бити са ТВ или ласерским навођењем. Поменута ракета припада трећој генерацији руских тактичких ракета типа ваздух-земља. Претпоставља се да је ласерско навођење преузето са ракете АС-10.
ТВ навођење

Силична је ракети са ласерским навођењем, само има другачији нос, јер је измењен због смештаја главе за ТВ навођење. У односу на верзију са ласерским навођењем је тежа и стартна маса износи 685 кг. Такође ракета има и већу бојеву главу 315 кг. Овај тип ракете има домет 14 километара.

Обе ракете користе чврсто гориво.

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је касно синоћ да су руске трупе почеле битку за Донбас и да је значајан део руске војске концентрисан на ту офанзиву.