ВИШКОВИЋ: Од јуна повећање пензија за 10%

0
453

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће почетком јуна у Републици Српској бити исплаћене пензије повећане за 10 одсто, истичући да је за те намјене до краја ове године у буџету Републике Српске потребно обезбиједити додатних 84 милиона КМ.

Вишковић је у обраћању током сједнице Народне скупштине Републике Српске прецизирао да је ријеч о мајским пензијама које се исплаћују почетком јуна, те најавио и повећање плата и борачких давања.

Премијер Српске је током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о подстицајима у привреди Републике Српске најавио да ће Влада Републике Српске у првој половини јуна утврдити ребаланс буџета за ову годину.

„Раст директних прихода у прва три мјесеца ове године је био у износу од око 10 одсто, а индиректних прихода у истом периоду 24 одсто“, истакао је Вишковић.

Он је рекао да су, захваљујући мјерама Владе Републике Српске у последње три године, пољопривредним произвођачима омогућено да набаве више од 1.000 нових трактора.

Вишковић је рекао да аграрни буџет Српске, уз корекције из Компензационог фонда од 25 милиона КМ, износи укупно 100 милиона КМ.

Вишковић је рекао да у Српској има инвестиција и да то најбоље потврђује податак да је у фебруару ове године запослено 2.100 људи више у односу на фебруар прошле године.

Он је рекао да се Приједлог измјена и допуна Закона о подстицајима у привреди Републике Српске искључиво односи на привреду, а никако на јавна предузећа и јавну управу.

Он је изнио податак да је од јула 2019. године из буџета Српске за подстицаје издвојено 22 милиона КМ за 803 привредна субјекта и за више од 32.000 радника.

Према његовим ријечима, Република Српска има најповољнији привредни амбијент у БиХ и у окружењу, јер има најниже пореске стопе и најјефтиније енергенте по свим основама.

Он је навео да је прошле године спољнотрговинска размјена Републике Српске за 2 милијарде КМ била већа него 2020. године, покривеност увоза извозом за прошлу годину била је на нивоу 80 одсто, док је за прва три мјесеца ове године износи 88 одсто.

„Расте извоз Републике Српске по стопи од 36,7 одсто, али и увоз по стопи од 34,7 одсто“, истакао је Вишковић.

Он је рекао да ће Влада Републике Српске наставити са подстицајима привредницима у складу са могућностима.