ZATVORENA BIRALIŠTA U FRANCUSKOJ: Makron i Le Penova idu u drugi krug sa malom razlikom!

0
498

Nakon zatvaranja birališta u Francuskoj, prema prvi izlaznim anketama, aktuelni predsednik Emanuel Makron naći će se u drugom krugu predsedničkih izbora sa protivkandidatkinjom Marin Le pen 24.aprila, navode lokalni medii.

Makron se, prema pisanju lista „Le Figaro“ kvalifikao sa 28,6 odsto dok je L epenova osvojila 24,4 odsto glasova prema procenama Ifop-Fiduciala.
Francuska onlajn televizija BFMTV je javila da je Makron osvojio 28,50 odsto glasova, a Le Pen 24,2 odsto, Melanšon 20,2 odsto, dok je četvrti, daleko iza Melanšona, kandidat ekstremne desnice Erik Zemur sa 7,1 odsto glasova.

Kandidatkinja desnice Valeri Pekres dobila je 5,1 odsto, dok su ostali kandidati osvojili su manje od pet odsto.

Dok se čeka da se oglase kandidati, na tamošnjim TV stanicama je po izjavama gostiju već počela trka za drugi krug.
Tako je aktuelni ministar privrede Bruno Le mer pozdravio „prelep rezultat“ Emanuela Makrona.

„Hvala svima koji su glasali za nas“ rekao je pozivajući ljude da glasaju u 2. krugu imajući u vidu da će se tada „suprotstaviti dve vizije budućnosti zemlje“.

Takođe, i kandidatkinja socijalista An Idalgo, inače gradonačelnica Pariza, osvojila je 1,9 odsto. Ona je odmah pozvala svoje birače da u drugom krugu glasaju za Makrona.

Prvo glasa imalo je oko 48,7 miliona upisanih birača, birališta su zatvorena većčeras u 19, donosno 20 časova u velikim gradovima, a zbog vremenske razlike na nekim francuskim prekomorskim teritorijima, poput Kariba, glasalo se već u subotu.
Kampanja tek kreće

Kampanja između dva kruga predsedničkih izbora u Francuskoj biće interesantnija i tu možemo očekivati klasično političko nadmudrivanje koje je sada nedostajalo zbog situacije u Ukrajini, ocenio je večeras Dimitrije Milić iz organizacije Novi treći put.
lobodan Zečević iz Instituta za evropske studije rekao je da je prva procena izlaznosti u Parizu uvek niža nego u ostatku zemlje, jer Parižani kasnije izlaze na birališta. On je predočio da izbori za predsednika nisu protokolarani, to je ključni politički događaj za Francuze i uvek je visoka izlaznost.

Kada govorimo o odživu, objasnio je on, 70 odsto je malo za francuske predsedničke izbore i sve što je ispod 80 odsto smatra se „pobačajem izlaznosti“.
Nikola Perišić, ispred Centra za društvena istraživanja, istakao je da tokom izbornog dana nije bilo neregularnosti.

To je zemlja sa dugom tradicijom demokratije, sa visokim odživom na izborima do 80 odsto, rekao je Perišić.

Kurir.rs / Agencije Foto: EPA / Stéphanie Lecocq, EPA / Yoan Valat