ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У ФРАНЦУСКОЈ: Макрон и Ле Пенова иду у други круг са малом разликом!

0
497

Након затварања биралишта у Француској, према први излазним анкетама, актуелни председник Емануел Макрон наћи ће се у другом кругу председничких избора са противкандидаткињом Марин Ле пен 24.априла, наводе локални медии.

Макрон се, према писању листа „Ле Фигаро“ квалификао са 28,6 одсто док је Л епенова освојила 24,4 одсто гласова према проценама Ифоп-Фидуциала.
Француска онлајн телевизија БФМТВ је јавила да је Макрон освојио 28,50 одсто гласова, а Ле Пен 24,2 одсто, Меланшон 20,2 одсто, док је четврти, далеко иза Меланшона, кандидат екстремне деснице Ерик Земур са 7,1 одсто гласова.

Кандидаткиња деснице Валери Пекрес добила је 5,1 одсто, док су остали кандидати освојили су мање од пет одсто.

Док се чека да се огласе кандидати, на тамошњим ТВ станицама је по изјавама гостију већ почела трка за други круг.
Тако је актуелни министар привреде Бруно Ле мер поздравио „прелеп резултат“ Емануела Макрона.

„Хвала свима који су гласали за нас“ рекао је позивајући људе да гласају у 2. кругу имајући у виду да ће се тада „супротставити две визије будућности земље“.

Такође, и кандидаткиња социјалиста Ан Идалго, иначе градоначелница Париза, освојила је 1,9 одсто. Она је одмах позвала своје бираче да у другом кругу гласају за Макрона.

Прво гласа имало је око 48,7 милиона уписаних бирача, биралишта су затворена већчерас у 19, доносно 20 часова у великим градовима, а због временске разлике на неким француским прекоморским територијима, попут Кариба, гласало се већ у суботу.
Кампања тек креће

Кампања између два круга председничких избора у Француској биће интересантнија и ту можемо очекивати класично политичко надмудривање које је сада недостајало због ситуације у Украјини, оценио је вечерас Димитрије Милић из организације Нови трећи пут.
лободан Зечевић из Института за европске студије рекао је да је прва процена излазности у Паризу увек нижа него у остатку земље, јер Парижани касније излазе на биралишта. Он је предочио да избори за председника нису протоколарани, то је кључни политички догађај за Французе и увек је висока излазност.

Када говоримо о оџиву, објаснио је он, 70 одсто је мало за француске председничке изборе и све што је испод 80 одсто сматра се „побачајем излазности“.
Никола Перишић, испред Центра за друштвена истраживања, истакао је да током изборног дана није било нерегуларности.

То је земља са дугом традицијом демократије, са високим оџивом на изборима до 80 одсто, рекао је Перишић.

Курир.рс / Агенције Фото: ЕПА / Стéпхание Лецоцq, ЕПА / Yоан Валат