Предраг Бартула – легенда соколачког спорта

0
1706

За наш портал доносимо интервју са прослављеним кик-боксером и тренером многих наших такође прослављених боксера, те кик-боксера Предрагом Бартулом.

За бокс кажу да је племенит спорт и да у посљедњим годинама поново доживљава велику експанзију на нашим просторима. Један од најзаслужнијих људи за то је тренер и дугогодишњи спортски радник  Предраг Бартула.

Глас регије 057: Укратко, можете ли се представити нашим читаоцима: када и гдје сте рођени, гдје сте одрастали и откуд љубав за боксом?

Бартула: Као прво бокс је племенита вјештина и бокс је вјештина племенитих .

Ја сам Бартула Предраг рођен 1.12.1963.године.  Дипломирани сам инжињер машинства, тренер бокса и кик бокса. Бокс је љубав од малих ногу и витешки спорт.

Глас регије 057: Када сте почели тренирати бокс и гдје ?  Ко је био заслужан да се Ви опредјелите за бокс?

Бартула: У Сарајеву сам почео да тренирам бокс 1980.године. Заслужан за моје опредјељење боксу је био један од четири првака бивше Југославије од 1945. до1990. године и двоструки првак бивше државе у  кик-бокс од 1989. г одине.

А наравно, за то су заслужни и мангупи града Сарајева…

Глас регије 057: Ког тренера бисте издвојили у вашој спортској каријери као особу која вас је научила све о боксу?  И откуд жеља да се и Ви опредјелите за тренерски позив?

Бартула: Моји тренери су били : Петко Радовић,  Хамид Гуска ,  Драган Вељо и  Хамо Хајдаревич… као и Легенда. Од тада је бокс постао љубав и начин живота.

Глас регије 057: Од 1992. до 1994. године радило се на формирању првог Боксерског клуба „Гласинац“ Соколац.  Можете ли се присјетити тог времена и рећи нам нешто више о томе?

Бартула: Од 1992. до 1994. године је почео са радом Кик-бокс клуб “Гласинац“ Соколац и промоција Републике Српске… Једини могући излазак на просторе екс Југославије и представљање спорта и спортиста општине Соколац и Републике Српске.

Те 1992. године сам би један од три оснивача Кик-бокс савеза Босне и Херцеговине. а У рату овај савез престаје са радом и оснивач сам Кик-бокс савеза Републике Српске.

Године 1994. мој такмичар Хршум Милан са Пала први је спортиста из Републике Српске и уједно првак Србије и Црне Горе у кик-боксу.  Те је касније проглашен и и трећепласираним спортистом године Републике Српске за 1994. годину.

Глас регије 057: Године 1996. окупили сте сва позната боксерска имена са простора Сарајевско-романијске регије и одлазе на Европско првенство у Београд.  А недуго затим наступали сте на бројним балканским, европским, па и свјетским такмичењима на којима сте на најбољи могући начин представили Соколац,  Републику Српску, али и Босну и Херцеговину у цјелини. Можете ли нам побројати такмичења на којима сте лично учествовали и медаље и признања која сте са њих донијели?

Бартула: Године 1996. Европско првенство у кик-боксу, прво званично првенство на коме је наступила Република Српска и одмах: Плећаш Милош осваја сребро на Европском првенству до 67 килограма. Те године је изабран и за спортисту године Републике Српске за 1996. годину. Затим, Плећаш Душан бронза 75кг и Милан Хршум бронза 81кг, а Нерић Драган из Хан-Пијеска наступа као капитен репрезентације и професионални је првак Европе за 1996. годину.

Године 1997. наступамо по први пут на првенству свијета у кик-боксу у Гдањску у Пољској.  Шћекић Горан је 1997. године  постао двоструки првак Балкана у кик-боксу, а Плећаш Душан и Милош – злато и сребро на првенству Балкана.  Трнинић Саша из Брчког постаје првак Медитерана на турниру у Кавали, у Грчкој. Онда, Владо Милијевић из Бања Лука осваја сребро на првенству Балкана, Работа Драган сребро. Године 1999. на Свјетском првенству у кик-боксу у граду Каорле у Италији.

Затим, Шћекић Горан бронза 86 кг, а Пајић Неђељко Мрки, Сочо Иван, Марјан Милиповић, Божо Старчевић, Горан Вујиновић  учествују 2001. године на Свјетском првенству у кик-боксу у Београду.  Јован Николић постаје првак свијета, а Драженко Нинић осваја сребро. 2001. године у  Будви, Регодић Милан постаје омладински првак свијета, 2011. године у Скопљу  Сања Тошић са Хан-Пијеска наступајући за кбк “Гласинац“ осваја бронзу на свјетском првенству.  И на крају 2011.  године у Београду Сања је првак Балкана, а касније и  шест пута првак Босне и Херцеговине у боксу и кик-боксу.

Глас регије 057: Након обједињавања боксерских савеза у Босни и Херцеговини, као селектор предводите репрезентацију на два Европска првенства. Да ли су босери из Сокоца и Републике Српске били препознатљиви на тим првенствима?

Бартула: Године 2011. враћам се боксу и водим репрезентацију Босне и Херцеговине у боксу за сениоре на Европско првенство у Анкари. Видић Велибор, Мане Марчета и други. Године 2016.  предводим репрезентацију на Европском првенству у боксу за младе у Загребу. Идем са  Видовић Љубаном.

Глас регије 057: Колико нам је познато, и сами сте били у прилици да два пута организујете првенства у боксу, једно у Прњавору, друго у Требињу.  Реците нам нешто о том искуству!

Бартула: Да, такође био сам организатор два првенства Балкана у Прњавору 1998. Године, гдје су учествовали спортисти из 13 земаља. Као и турнира у Требињу 1999. Године на коме су стигли спортисти из 8 земаља. Од 2011. године сам члан Управног одбора БС БиХ и Републике Српске, као и супервизор у овом спорту.

Глас регије 057: Ваш рад у боксерским круговима је препознатљив по развоју успјешнијих млађих категорија боксера.  Да ли је мукотрпан рад пресудан фактор успјешног рада са дјецом?

Бартула: Мукотрпан рад и тренинг, сваки дан, је једини услов за успјех. Пропаст за спорт су нереална очекивања родитеља.

Глас регије 057: Колику помоћ имате од локалне заједнице и републичке власти за све што радите? Постоји ли неко коме бисте исказали посебну захвалност за подршку коју вам пружа?

Бартула: Локална заједница општине Соколац нема жељу да помогне због лоше политике. Влада Републике Српске, кроз ресорна министарства,  увијек помаже.

Глас регије 057: Колико привредници желе помоћи спорт и да ли је код њих бокс препознат на прави начин?

Бартула: Од већих привредних субјеката, стиже нам Електропривреда,  као и Шуме Републике Српске који цијене успјех. А од привредника општине Соколац  издвојио бих предузећа: Оногост, Витомир, Кремен и Ћајевић, који помажу максимално.

Глас регије 057: Ако се слажете, Соколац и Романија су увјек били расадник спортских талената, тако и у боксу.  Какву будућност бокса и боксерских клубова видите у на нашој регији и Републици Српској?

Бартула: Током 2022. године за БК “Гласинац“ Соколац наступа Лука Вељовић, који је  учесник Европског првенства за ову годину  у Поречу у Хрватској.

Рајко Томовић је изборио одлазак на Европско првенство у боксу за младе у Софији, у Бугарској , које ће се одржати у априлу ове године.

Такође,  Лука Вељовић је одређен за наступ на Медитеранским играма крајем мјесеца јуна у Алжиру. Први од спортиста града Источно Сарајево, који иде на једно овакво такмичење.

Надам се да ће генерално бити још бољих резултата у будућности и да ће људи препознати  да је Бартула Предраг најуспешнији спортски радник у Републици Српској од 1992 до 2022. године, сигурно.

Глас регије 057: За крај, шта бисте поручили нама и нашим читаоцима? Пратите ли наш портал? Гдје да будемо бољи?

Бартула: Порука читаоцима вашег портала је, да је супер ваше мишљење о свему у спорту,  такође спорт је најбоље рјешење за младе. Само напред, само јако!

Бартула Предраг ср респект!

 

Интервју водио: Радован